Canal de fotos

28/2/08

Un edifici no adaptat a la TDT no és un edifici

He assistit aquest matí a la jornada que ha organitzat el COETTC que portava per títol: “la TDT, un dels protagonistes de l’any 2008”. Com es pot veure en el programa de la jornada, hi han intervingut la majoria d’agents implicats en la implantació de la TDT al territori: des de l’administració fins a la federació d’instal·ladors de telecomunicacions.

De la jornada m’he quedat amb algunes impressions que s’ha anat exposant. El Conseller Joan Manuel Tresserras ha confessat que la migració digital és un procés que actualment “ho estem aprenent mentre ho estem fent”. Sincerament crec que és veritat: estem davant un procés que ens ha agafat despistats, fa anys que se n’anava parlant (fins i tot el govern espanyol va fer un brindis al Sol anunciant que seriem un dels primers estats d’Europa en fer l’apagada analògica), però en molts casos, i especialment en el que fa a les televisions locals, s’està encara massa al començament.

També m’he quedat amb el número que han aportat des de la federació d’instal·ladors: a dia d’avui només un 53% dels edificis plurifamiliars de Catalunya estan preparats per poder sintonitzar els canals de TDT. I alerta, perquè els números que surten pels mitjans de comunicació diuen una cosa que aparentment sembla igual però no ho és. Una cosa és que des d’un emplaçament es rebi el senyal de TDT, i l’altra és que les instal·lacions interiors dels edificis estiguin correctament adaptades. En molts edificis plurifamiliars cal fer un seguit de modificacions de la instal·lació per poder sintonitzar els canals de TDT bàsicament consistents en afegir amplificadors monocanal i en d’altres casos fins i tot substituir el cable d’antena.

Un altre dels punts importants que s’han exposat ha estat la possibilitat d’explotar socialment el canal de dades (el cinquè canal del múltiplex). Avui encara tots entenem la televisió com aquell sistema que ens informa a través d’imatges i so, però tot sovint s’obvia la funció que pot desenvolupar dintre de la tecnologia digital el canal de dades interactiu que cada canal d’imatges porta associat. Ara bé, per poder-se beneficiar d’aquestes aplicacions interactives es fa necessari que els receptors/descodificadors de TDT portin incorporada la tecnologia mhp. La gran majoria de descodificadors que s’estan comercialitzant no incorporen aquesta tecnologia i per tant quan es comencin a incorporar aplicacions interactives, molts usuaris no podran accedir-hi.

De la jornada, doncs, se n’ha pogut extreure que en general ha faltat pedagogia per arribar a la ciutadania i ser capaços d’haver explicat què és i per a què serveix la TDT. La Generalitat va fer una campanya el passat Nadal on deia que “una tele sense TDT no és una tele”. Un avís important perquè és una vergonya que a dia d’avui encara s’estiguin venent aparells de televisió que no portin incorporats els decodificadors de TDT. Però ha faltat explicar que un edifici no adaptat a la TDT no és un edifici i que amb un descodificador sense mhp no es podrà treure el màxim profit a la TDT.

P.D.: A l’espera que la Generalitat torni a activar la pàgina oficial de la TDT, podeu trobar més informació aquí.

27/2/08

Primer aniversari

Avui, 27 de febrer, fa un any que vaig publicar el primer post en aquest bloc. Tot va començar com una prova d’intentar escriure ”Pensaments des de Tavèrnoles” que eren unes anotacions de reflexions en veu alta i més endavant va anar incorporant temes de diversa índole. En total 66 articles en un any i darrerament amb una mitjana de 550 visites mensuals: no està gens malament.

Potser a algú la lectura d’aquest bloc li ha servit per informar-se de coses o activitats que han passat al meu voltant i al meu poble; potser a algú altre li ha servit per conèixer-me una mica més. Potser algú ha trobat interessants els articles que hi he anat posant; potser d’altres fins i tot s’han pogut sentir molestos per algun d’ells, però a la vida no tot han de ser flors i violes.

Les coses evolucionen al seu ritme, i segur que aquest bloc anirà patint canvis i modificacions, però sempre mantenint l’objectiu de parlar d’allò que em passa i que em preocupa. Ja avanço que properament s’hi podrà accedir des de l’adreça www.carlesbanus.cat; un pas més cap a la normalització.

22/2/08

Visita institucional a Tavèrnoles

Avui al migdia el Secretari General de Governació i Administracions Públiques, Jaume Oliveras, ha fet una visita institucional a l’Ajuntament de Tavèrnoles. Juntament amb el coordinador del departament a la Catalunya Central, Toni Casassas, el Secretari s’ha reunit amb els membres de l’equip de govern que estàvem allà presents.

L’alcalde ha pogut explicar de primera mà a Jaume Oliveras els projectes previstos per a aquesta legislatura i que es pretenen finançar amb el PUOSC. El Secretari també s’ha interessat per altres assumptes i problemes que hi ha al municipi. Després de signar al llibre d’honor de l’Ajuntament i de fer una roda de premsa, hem fet un volt pel nucli antic.

És bo que els alts càrrecs trepitgin el territori, i en especial els pobles més petits, ja que és una bona manera de fer-se càrrec de les mancances i de les necessitats dels mateixos.

21/2/08

Val més tard...

M'alegra que davant problemes comuns al territori es puguin deixar de banda els colors. I m'alegra que el meu municipi secundi aquesta acció de defensa al territori.
clipped from www.osona.com

Deu alcaldes d’Osona demanen al president Montilla que aturi les obres de la MAT


Els alcaldes de 10 dels municipis d'Osona afectats pel projecte de línia de Molta Alta Tensió (MAT) entre Sentmentat i Bescanó han enviat una carta al president de la Generalitat, José Montilla, on li demanen que “insti qui correspongui” a suspendre les obres d'instal•lació de la línia que s'han començat a executar a la nostra comarca.
El document ha estat signat pels alcaldes del Sant Martí de Centelles (Josep Antoni Grau), Centelles (Miquel Arisa), Balenyà (Tomàs Girvent), el Brull (Ferran Teixidó), Seva (Josep Palmerola), Taradell (Lluís Verdaguer), Folgueroles (Carles Baronet), Tavèrnoles (Joan Roura), Viladrau (Manel Basties) i Vilanova de Sau (Joan Riera).
Els alcaldes han descartat per ara fer accions conjuntes amb altres entitats opositores com l'Associació de propietaris o la plataforma No a la MAT.
blog it

20/2/08

Qui és Jordi Pujol? D’on ve?

Acabo de tornar de la presentació del llibre de memòries del president Jordi Pujol. La sala de La Tralla estava a vessar i he hagut d’estar tota la presentació a peu dret, però ha valgut la pena. A la taula, al costat de Jordi Pujol, estaven asseguts Ricard Torrents i l’editor del llibre, Isidor Cònsul.

En la seva intervenció Ricard Torrents ha estructurat el llibre i ha fet la lectura d’alguns paràgrafs. Tot i haver llegit el llibre a començaments d’any (me’l van passar els reis) m’ha posat els pèls de punta la lectura que ha fet Torrents de l’episodi de la tortura a la Jefatura de Vía Laietana, tan pel to que hi ha donat Torrents com per la pròpia pallissa en si; i mentrestant Pujol tancava els ulls.

I finalment arriba el torn de Jordi Pujol. “Sempre havia dit que no escriuria un llibre de memòries”, comença dient. Però el seu llibre no és pròpiament de memòries; no està concebut amb l’objectiu ni de posar-se medalles, ni de carregar contra algú altre. Jordi Pujol escriu les seves memòries, i en especial aquest primer volum, per donar resposta a les dues preguntes que he escollit com a títol d’aquest article. Personalment a mi també m’ha servit per conèixer alguns fets polítics de Catalunya que per edat no ha pogut viure en directe, i que potser a nivell de família no n’he parlat massa.

De sobte, mentre explicava algun dels errors de la primera edició (el barri de Sant Cosme no és a Cornellà, sinó que és a El Prat), Jordi Pujol etziba: “Per descomptat que sé on és Sant Cosme, d’igual manera que sé on és Tavèrnoles”. Caram!! jo sempre m’havia preguntat si Jordi Pujol, en alguna de les seves nombroses visites al territori, hauria vingut mai a Tavèrnoles. No sé si hi ha fet cap visita oficial, però almenys sap on estem.

Un cop acabat l’acte de presentació, el president ha signat alguns llibres. Crec que és la segona vegada que faig cua per a què em signin un llibre (el primer va ser per un Sant Jordi a Barcelona, on Tom Sharp va signar-me un exemplar de “Wilt”). Després d’un quart d’hora m’ha arribat el torn, la dedicatòria m’ha fet molta il·lusió. Em sap greu però me la guardo per mi. Gràcies President.

15/2/08

D’obres

Sí, aquests darrers dies he estat d’obres. A finals de mes farà un any que vaig penjar el primer article al bloc i crec que aquesta és una bona oportunitat per fer un canvi d’imatge i aprofitar algunes de les noves eines que s’ofereixen des de blogspot.

Espero de mica en mica poder anar-hi afegint més enllaços i aplicacions que facilitin la participació.

10/2/08

Avança la MAT per Tavèrnoles

Les obres de la MAT al terme municipal de Tavèrnoles continuen avançant. Fa quatre mesos Red Eléctrica Espanyola (REE) va començar a executar les obres de la torre de més fàcil accés a tocar del camí entre El Foquers i El Compòsit. A dia d’avui REE ja té el terreny preparat per començar a foradar els enormes forats que serviran per aferrar al terra la base de la segona torre.

Aquesta segona torre està ubicada al bell mig del bosc, gairebé a la carena de la muntanya, i per poder-hi accedir s’ha obert una pista forestal d’entre quatre i cinc metres d’amplada que zigzagueja per la vessant de la muntanya amb una longitud d’aproximadament un quilòmetre. Lògicament l’obertura d’aquesta pista no estava inclosa en el projecte d’execució de l’obra que va estar exposat als ajuntaments afectats, i per tant en el moment que REE va cridar als propietaris per pactar expropiacions i indemnitzacions aquesta destrossa de territori no estava ni prevista.

L’arribada del coordinador europeu Mario Monti semblava donar un bri d’esperança, si més no va servir perquè els moviments socials intensifiquessin les seves accions i manifestacions. Però ara ja hi ha part de la destrossa feta i en l’hipotètic cas que s’aconseguís variar mínimament el recorregut de la MAT, el terreny ja quedaria marcat per anys. Crec que aquests moviments socials han aparegut tard: el moment bo era fa cinc anys, però interessada o desinteressadament va mancar informació i ganes d’activar aquests moviments socials. Els municipis als que els hi enretiraran l’actual línia d’alta tensió del nucli urbà ja els hi anava bé. Alguns altres als que els hi apareixerà un corredor elèctric davant dels nassos van callar, i és que hi ha herències i impactes que perduraran massa en el temps.

PD1: La fotografia que il·lustra l’article ha estat tirada des del punt on anirà ancorada la torre.


Imatges de l'abans i del després

7/2/08

Prendre-s’ho seriosament

Avui s’ha votat al Parlament de Catalunya una moció on es rebutjava l’actual traçat del TGV pel mig de Barcelona. En un dels punts del text de la moció s’insta el Govern de l’Estat a establir una moratòria en l’execució del túnel del tren d’alta velocitat amb el traçat projectat actualment a Barcelona. Fins aquí tot correcte; normalment una moció conté una exposició de fets, s’opta per prendre una posició al respecte, i en l’acord es demana que s’executi una acció determinada o bé s’insti a fer-ho a l’organisme que pertoqui.

El que ja marxa de la normalitat és la decisió que el Govern de la Generalitat ha pres de no complir de la moció aprovada pel Parlament. I aquí és on comencen les meves preguntes: Per què el PSC no respecta el que ha acordat per àmplia majoria el Parlament de Catalunya? Si el Parlament de Catalunya és el dipositari de la voluntat del poble per escollir el President de la Generalitat, per què no ho és quan la voluntat del Parlament va en contra dels interessos del PSC-PSOE? Per què ERC vota de mala gana una moció que van votar tan alegrement a l’Ajuntament de Barcelona? Per què encara ens estranyem quan cada vegada hi ha més ciutadans que no van a votar o ex-presidents com Pasqual Maragall i Heribert Barrera que opten per demanar el vot en blanc? Com podem esperar que els ciutadans confiïn una mica més en els polítics si aquests no són capaços de prendre-s'ho tot plegat una mica més seriosament?

P.D.: Foto extreta de la galeria de Marc Vidal

4/2/08

Ple ordinari de febrer

S’ha celebrat el ple ordinari del mes de febrer amb l’assistència dels set regidors i la presència de quatre persones com a públic. En aquest ple s’han aprovat inicialment els pressupostos per a l’any 2008; uns pressupostos municipals que per aquest exercici seran de 484.764,97 €, suposant un augment del 33% respecte l’any anterior i on destaquen unes inversions previstes de gairebé 200.000 € que suposen un increment del 25% respecte el 2007.

També s’han aprovat les retribucions dels membres electes, en consonància amb el futur decret del règim de compensacions econòmiques a favor dels ajuntaments petits. Concretament l’alcalde passarà a tenir una dedicació parcial amb una retribució mensual neta de 600 €; per altra banda cada regidor percebrà una indemnització de 50 € per assistència a cada ple ordinari que se celebri; també s’han aprovat les retribucions als Grups Polítics Municipals consistents en 15 € mensuals per a cada regidor i 20 € mensuals per cada grup municipals.

Finalment en el ple s’ha donat compte de la sol·licitud d’ajut per a desenvolupament de projectes de formació en noves tecnologies de la informació, a la que s’opta amb un projecte de cursos d’alfabetització digital.

Comparteix-ho