Canal de fotos

29/5/09

A 2 anys vista

Mirant enrere, dimecres va fer dos anys justos (27 de maig) de les darreres eleccions municipals. Mirant endavant, avui falten dos anys justos (29 de maig) per a les properes eleccions municipals. Ens trobem, doncs, en dates propícies per fer avaluacions de les tasques portades a terme dintre dels ajuntaments i també per validar les perspectives futures cara a la segona part de la legislatura. Crec que a Tavèrnoles no hem de ser menys. Veníem d'una època bastant fosca pel què fa a convivència i pluralitat, i fa dos anys els dos grups municipals (ERC i CiU) vam escollir l'opció de govern unitari. Una opció que podria considerar-se arriscada, però alhora valenta i on tots teníem molt per aportar-hi.

És cert que durant aquests dos anys de feina se n'ha fet, però també ho és que encara en queda molta per fer: només cal repassar el Pla d'Actuació Municipal per comprovar-ho. És per això que com a equip de govern no podem defallir, i continuar aportant tot allò que ens sigui possible per tirar endavant els projectes pendents. I tot plegat deixant de banda colors i partidismes; perquè així es va decidir en l'acord de govern unitari, però sobretot perquè és l'única manera de treballar com cal per Tavèrnoles.

En el seu moment vam ser valents a l'hora d'apostar pel govern unitari i ara, a mitja legislatura, ens toca ser valents per avaluar què s'ha fet i quines coses cal millorar per continuar mirant endavant amb garanties.

22/5/09

Descobreix-lo

Ja fa dies que vaig veure per Vic aquestes banderoles fent propaganda del municipi de Roses on hi havia codis QR, però sempre hi passava en cotxe i no havia pogut descodificar-los. L'altre dia, anant a peu, vaig resoldre el dubte: descobreix-lo. Tanta banderola per tan poca informació, més que un descobriment em sembla un desaprofitament. Precisament els codis QR permeten emmagatzemar més de 4000 caràcters alfanumèrics, així com accessos directes a enllaços web, a enviament de missatges SMS, o simplement targetes de presentació.

Consultant la pàgina web de Roses observo que tenen un projecte de senyalització del patrimoni on els codis QR prendran especial protagonisme, un cop implementat caldrà veure com respon la gent a l'hora d'aportar-hi contingut QR.

Tenint en compte que avui tots els dispositius mòbils porten incorporada una càmera, els codis QR poden obrir un ampli ventall de possibilitats, com ara la promoció del territori aprofitant les noves tecnologies. Per exemple, la gent de Roses hagués pogut utilitzar el codi QR per generar un enllaç a la pàgina web del municipi (pàgina que hauria de ser apta per a la lectura a través del navegador del dispositiu mòbil) on se li donés més informació del patrimoni. Com a valor afegit, el visitant podria optar a participar en el sorteig d'estades al municipi o descomptes en entrades. Un altre exemple amb codis QR per compaginar l'ús de les noves tecnologies amb la promoció del municipi podria ser l'organització de gimcanes on les pistes vindrien donades per codis QR convenientment distribuïts.

19/5/09

Osona Connecta

Aquest migdia, a la Sala de Plens del Consell Comarcal, hem tingut la presentació del Pla Catalunya Connecta a Osona amb el Secretari de Telecomunicacions, Jordi Bosch, el coordinador dels Serveis Territorials, Antoni Casassas, i el president del Consell Comarcal, Miquel Arisa. Mitjançant el Pla Catalunya Connecta es vol garantir l'accés a les telecomunicacions (TDT, Banda Ampla Rural i Telefonia Mòbil) a la major part de la població del territori.

A la comarca d'Osona aquest Pla contempla 115 actuacions amb una inversió superior als 7 milions d'euros. Les actuacions van des d'estudis radioelèctrics en zones amb cobertura deficient fins a construccions de noves torres de telecomunicacions (dotze a la nostra comarca), passant per la instal·lació d'equips de TDT, Telefonia Mòbil i Banda Ampla Rural en torres ja existents.

Com que ja sortiran les notes de premsa oficials els propers dies per la xarxa, en el post parlaré de les sensacions que m'ha deixat la presentació i de la feina que s'ha fet (i la que queda per fer) des del Consell Comarcal.

Durant la presentació el Secretari ha explicat, amb bastant detall, les actuacions que s'han fet i les que encara queden, i sobretot ha fet èmfasi en la definició del què haurien de ser els serveis bàsics de telecomunicacions per a la població: poder veure la TV, tenir banda ampla d'un mega, i poder trucar des de l'exterior al 112. Fins aquí arriben els límits que ens hauria de garantir l'administració; d'això n'hem de ser conscients i qualsevol millora dependrà de la voluntat de les empreses operadores i de la iniciativa particular d'alguns ajuntaments per buscar-hi més solucions.

Tot i que durant la presentació d'avui no s'ha esmentat en cap moment, des del Consell Comarcal i més concretament els tècnics de l'àrea de Noves Tecnologies, fa gairebé un any que s'està treballant en detectar les deficiències de cobertura existents als municipis de la comarca i trametre-ho als tècnics de la Secretaria de Telecomunicacions. Però no tot s'acaba amb la presentació d'avui, la feina que des del Consell ens queda és la del seguiment del Pla i les actuacions que aquest porta implicades.

Un darrer apunt. En Jordi Bosch és enginyer de telecomunicacions i això és nota quan parla dels temes més tècnics del Pla Catalunya Connecta, i a part crec que sap explicar-los prou bé davant d'un públic no sempre entès. Però el Secretari també és càrrec polític, i en el seu discurs a vegades se li nota una mica massa. En qualsevol cas celebro que una persona amb una bona formació tècnica ocupi un càrrec com el de Secretari de Telecomunicacions.

P.D: en aquest enllaç es poden consultar les actuacions del Pla Catalunya Connecta a Osona.

17/5/09

Caixes-niu i anelles


Caminant entre El Redòs i El Foquers per buscar la caixa-niu penjada a l'arbre, baixar-la, obrir la portella i veure com del seu interior apareixen, enmig d'un munt de molsa i palla, uns becs petits reclamant menjar. Però nosaltres no els portàvem menjar, sinó que hem agafat les petites mallerengues per anellar-les i tornar-les a deixar al seu lloc.

Després hem anat a les xarxes que hi havia parades entre El Foquers i El Compòsit per recollir els ocells adults que s'hi havien enganxat i fer un procés semblant: comprovar si porten anelles i en el seu defecte posar-los-en una; mesurar-los; pesar-los; fotografiar-los; acariciar-los; i finalment deixar-los volar de nou.

Una activitat dintre dels actes de Sant Isidre d'enguany a Tavèrnoles prou instructiva com per haver-hi passat una bona part del matí, i si pots anar-hi acompanyat d'en Joan, en Roger i en Llorenç del Grup d'Anellament de Calldetenes Osona, doncs encara millor. M'ha sabut greu, però, que no hi hagués més gent a la sortida; a Tavèrnoles ens agrada poder dir que estem en contacte amb la natura, però quan s'organitza una sortida que pot ser-nos profitosa per conèixer una mica més el nostre entorn l'assistència deixa bastant que desitjar. Una llàstima.

15/5/09

Festes de Sant Isidre 2009

Amb el ja tradicional foc de Sant Isidre ahir es va donar el tret de sortida al seguit d'actes que tindran lloc aquest cap de setmana a Tavèrnoles. El foc va durar el que va trigar a tornar a ploure (poc més de tres quarts d'hora), però va ser suficient com per poder menjar la coca i el fuet, i poder conversar amb els veïns que van ser-hi.

La resta d'actes previstos poden consultar-se a la web municipal, entre els que destaquen avui divendres una xerrada del Grup d'Anellament de Calldetenes-Osona sobre el corb marí a Osona i també una explicació sobre les caixes niu que aquest col·lectiu penja pel territori. El diumenge és el dia fort de les festes de Sant Isidre, a primera hora amb l'esmorzar del Tonis i posteriorment amb el Passant dels Tres Tombs després de la missa en honor al Sant. Durant el matí també hi haurà una visita guiada per les diferents caixes-niu del poble i una demostració d'anellament d'ocells a càrrec del biòleg Jordi Baucells. Per cloure els actes de les Festes de Sant Isidre hi haurà una cursa de cavalls a la finca de Serrabou diumenge a la tarda.

P.D.: L'any passat vaig fer referència a la doble festivitat de la pagesia a Catalunya (Sant Isidre i Sant Galderic)

10/5/09

e-week, blocs i guifi

Dintre dels actes de l'e-week d'enguany me'n vaig anotar amb especial interès dos que tenien lloc dissabte. El taller de blocs que organitzava l'osonosfera i la commemoració del cinquè aniversari de guifi.net. Curiosament tots dos actes van comptar amb la presència del Secretari de Telecomunicacions de la Generalitat, en Jordi Bosch, amb qui vaig poder parlar d'alguns projectes de telecomunicacions a la comarca, i també de la imminent presentació del pla Catalunya Connecta a Osona el proper 19 de maig.

El conductor del taller de blocs va ser en Dani Martínez, actiu usuari d'eines 2.0, que va respondre algunes de les qüestions prèvies que es van adreçar via Facebook i d'altres que se li van plantejar "in situ". En Dani és un fervent defensor de wordpress i els que utilitzem blogger vam trobar a faltar més referències a aplicacions i widgets per a blogger. A banda d'això vaig trobar a faltar una mica més d'interacció entre els assistents i també haver pogut fer més xerrada post-taller; però com que a continuació del taller de blocs hi havia l'acte de commemoració del 5è aniversari de guifi això va fer que hi hagués una mica de dispersió del personal.

La celebració del cinquè aniversari de guifi.net va deixar entreveure els propers projectes que des de la Fundació guifi.net es volen portar a terme, com és el desplegament d'una xarxa de fibra òptica a la comarca per fer arribar la vertadera banda ampla a les cases. Una xarxa a l'estil guifi: neutral i oberta. És un projecte del qual en conec els detalls, i puc dir-ne que és ambiciós però suficientment madur com perquè sigui una realitat ben aviat.

5/5/09

Ple ordinari de maig

Ahir al vespre es va celebrar el Ple ordinari corresponent al mes de maig, amb la presència dels set regidors i sense públic assistent. El Ple va començar amb un minut de silenci en memòria de l'Enric Vilaplana, ex-regidor de l'ajuntament de Tavèrnoles que va morir el passat dia 29 d'abril.

En el Ple es va aprovar l’acceptació de l’ajuda concedida de 3220,73 € del Fons de Cooperació Local de Catalunya i destinar-la, a parts iguals, entre el Consorci d’Espais Naturals, el Consorci de Turisme Vall de Sau Collsacabra i el Consell Comarcal d’Osona. També es va aprovar la sol·licitud d'alta del servei de SMS que ofereix l'AOC; mitjançant aquest aplicatiu es podrà fer arribar als veïns d'una manera ràpida i còmode informació relacionada amb les activitats que es facin al poble.

Finalment es va aprovar un manifest de recolzament del projecte de Meridià Verd (wiki) que passa pel municipi i que ara es vol tornar a senyalitzar.

Comparteix-ho