Canal de fotos

31/1/10

Un matí a la catosfera

La primera sensació en apropar-me a l'edifici on es feien els actes de la Catosfera és que no havia vist pel carrer cap banderola referint-se a l'esdeveniment. Un cop dins de l'edifici les meves pors van confirmar-se: no hi havia cap tipus de senyalètica indicant on estàvem ni les aules on es feien les xerrades paral·leles ni tan sols on era el plenari on hi havia el gruix de les xerrades principals.

Els representants l'Osonosfera (Adriana Barba, Josep Comajoan, Joan Ayats, Joan Ballana i jo mateix) anàvem precisament a un d'aquests espais paral·lels a conversar sobre les esferes 2.0. Malgrat la poca senyalització vam trobar l'aula 2 (per cert sense xarxa wifi oberta i amb una pèssima cobertura GPRS) on ja hi havia alguns dels participants de les demés esferes (Maresmesfera, Pratencs i Penedesfera) juntament amb el moderador de la reunió, en Víctor Pàmies. Un resum de la xerrada es pot consultar al bloc d'en Víctor, crec que és molt acurat respecte als temes que van anar sortint. Com a molt hi afegiria una reflexió a una dada que va donar el representant de la Maresmesfera: en el seu dia va passar una enquesta als inclosos a l'agregador preguntat amb quina freqüència entraven al portal; dels que van contestar, més de la meitat deixaven entreveure que no hi entraven. De fet l'ús dels RSS dels blocs fa que les visites als portals agregadors de blocs rebin molt poques visites; una de les conclusions que s'en pot desprendre és que cal donar un valor afegit al portal i incloure-hi contingut propi.

Després vaig passar-me pel plenari per escoltar què deien sobre "El nou entorn dels mitjans". Allà vaig poder observar la maca d'endolls, suposo que els afortunats que podien carregar els portàtils havien arribat a primera hora i no tenien intenció de deixar la cadira. De la xerrada em quedo amb la frase que ha deixat en Janquim (periodista del 3cat24): "Tornaré a comprar diaris quan no donin notícies"; crec que és una reflexió molt encertada de cap a on ha d'anar la premsa escrita. El que avui en dia es busca als diaris són els articles d'opinió, les entrevistes i els reportatges, però no notícies caducades.

No vaig poder quedar-me a cap més xerrada, però via twitter hom podia anar seguint què es deia per Granollers; i segur que aniran apareixent resums en els blocs dels que hi van assistir.

P.D.: Manllevo la fotografia que il·lustra el post al penedesenc Sergi Sabaté

29/1/10

Osonosfera i Catosfera

Aquest dissabte l'Osonosfera debuta oficialment com a ponent de la Catosfera a Granollers. Serà a les 10 del matí dintre d'un dels espais paral·lels que tractarà sobre les esferes 2.0. La nostra representant a la taula rodona serà l'Adriana Barba.

Després de la primera experiència de reunió d'esferes territorial dintre dels actes dels Premis Blocs Catalunya 2009, ara podrem tornar-hi i continuar parlant sobre la situació de cadascuna de les esferes presents. Són oportunitats bones que permeten posar punts de vista sobre la taula i aprendre d'aquells que van una mica per davant.

Qui pugui venir, allà ens veurem, i suposo que la setmana vinent ja podrem llegir alguns dels resums que apareixeran per la xarxa.

25/1/10

Comencem

Doncs sí. Aquest any 2010 toquen eleccions al Parlament, i tot sembla indicar que ja estem en plena pre-campanya. Comencem!

Dissabte CiU va presentar la nova imatge per a les eleccions de la Generalitat, així com el portal cativistes.cat que vol ser un punt de trobada a la xarxa de tots els nacionalistes. També es van donar a conèixer uns espots publicitaris que lluny d'emetre ressentiment i negativisme traspuen optimisme i esperança.

A nivell de societat 2.0 aquestes eleccions han de ser un punt d'inflexió, però dependrà de l'ús que els partits en facin i de la continuïtat que tinguin les actuacions un cop passades les eleccions. Si el partits i els seus altaveus només utilitzen la xarxa per "bombardejar" amb el missatges oficials; si els candidats utilitzen el twitter només fins el dia després de les eleccions, tal i com va passar a les darreres eleccions europees; si es continuen utilitzant els nous canals de comunicació d'una forma unidireccional; si malgrat tot això passa, aleshores podrem dir que no s'ha entès res de res i que els nostres polítics (i per extensió els seus assessors) no estan preparats per fer el salt.

Em toca, però, trencar una llança en favor de CiU; sí, ja se que parlo del meu partit i en conseqüència la meva opinió pot resultar una mica esbiaixada, però qui em coneix sap que no sóc amic de "regalar-floretes-perquè-sí". Des de CiU fa temps que s'està treballant per consolidar la comunicació a través de la xarxa: cal recordar que l'Artur Mas va ser dels primers a incorporar el videobloc com a eina de contacte amb la societat i també en tenir un perfil bidireccional al facebook. Caldrà veure com anirà evolucionant tot plegat; de moment els analistes de la comunicació política tenen la feina assegurada. Com a mostra vegeu els articles d'en Toni Aira i l'Albert Medran que parlen de la nova imatge de CiU.

22/1/10

"Passo de la política"

Veient algunes de les dades del darrer estudi del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) sobre la valoració del govern, i fixant-me especialment en els "formatgets" de la pàgina 36 (veure imatge que il·lustra el post), no puc arribar a cap altra conclusió que la gent "passa de la política".

Francament, que més del 50% dels enquestats no sàpiguen o no coneguin quins partits formen part del Govern de la Generalitat diu molt poc a favor de l'interès que suscita la política entre la societat. Segur que avui una gran majoria s'ha assabentat de notícies tan "transcendents" com per exemple aquesta, però em sorprèn que després de 3 anys la meitat dels enquestats desconegui qui governa a Catalunya. Estem entrant en un nou estadi de passotisme: de la desafecció envers els polítics s'ha arribat a la desafecció envers la política.

Vistos els percentatges em toca admetre, doncs, que sóc una rara avis, i a mi sí que m'interessa la política.

P.D.:Sobre alguns dels tòpics de la desafecció política en parlava l'any 2007 en Francesc-Marc Álvaro en aquest article.
P.D.2: Aquesta breu reflexió neix a partir d'un seguit de comentaris extrets del twitter (@telenieko, @perejp)

18/1/10

La setmana de l'apagada

La tradició popular diu que quan hi ha hagut avaries històriques en el servei elèctric amb apagades que han durat hores, al cap de nou mesos hi ha hagut un notable increment dels naixements.

La setmana que acabem de començar tindrà una apagada, també històrica, però no crec que comporti grans augments de població cara a l'octubre. En part perquè es tracta d'una apagada programada i en part perquè es pressuposa que tothom haurà fet els deures: això és, l'administració haurà informat a tots els afectats per tots els mitjans disponibles, i els afectats hauran fet els canvis que els pertocava.

L'apagada analògica a la comarca d'Osona arribarà al seu punt final el proper dimecres dia 20, dia que hi ha programada la cessió d'emissions en analògic des del repetidor de Collsuspina. Val a dir que durant els dies passats ja han cessat les emissions dels repetidors secundaris que hi ha a la comarca (Viladrau, Sant Quirze de Besora, Santa Eulàlia de Riuprimer, Orís i Bellmunt) a part dels que ja ho van fer el darrer trimestre del 2009 (Olost, Oristà i Prats de Lluçanès), però Collsuspina té la condició d'emissor central i de referència de la comarca, i per això crec que la setmana clau de l'apagada analògica és aquesta que acabem de començar.

Altres vegades ja he manifestat que el pas de la transmissió en analògic a la transmissió en digital és un estat de transició temporal, i que el futur ens ha de portar a sistemes més competitius i sobretot més globals; entre d'altres coses perquè no té massa sentit que certes emissions es quedin confinades dintre de demarcacions que algú des d'un despatx ha dissenyat sobre un mapa. Sens dubte un d'aquests sistemes que ha de permetre globalitzar les emissions serà (i és) la televisió per IP, i en aquest sentit la Xarxa Audiovisual Local (XAL) ja ha fet els primers passos per emetre els programes de les seves televisions adherides a través de la plataforma xip/tv. Una bona oportunitat per veure que fan les televisions locals dels país i, que també és important, veure-ho a l'hora que un vulgui.

P.D.: La foto que il·lustra el post va estar feta el passat 1 de gener a la deixalleria de Tavèrnoles. També ha servit per il·lustrar d'altres notícies i comentaris sobre l'apagada analògica a la comarca (el9nou.cat, osona.com, elter.net)

12/1/10

Ple ordinari de gener

Primer ple ordinari de l'any, amb l'assistència dels set regidors i sense la presència de ningú de públic.

L'ordre del dia presentava com a punts rellevants l'aprovació de l'expedient per a l'adjudicació de l'obra de pavimentació del carrer Pirineu. Una obra pressupostada en poc més de 103.000 € i que consistirà en la substitució de l'asfaltat del carrer Pirineu, així com la resta de carretera fins al terme municipal de les Masies de Roda. El segon punt de l'ordre del dia era l'aprovació del pressupost del 2010, tot i que formalment estaríem parlant d'una correcció del pressupost aprovat en el darrer ple de l'any degut a la modificació d'una de les partides. Els pressupostos per a l'any 2010 queden en 449.000 €, patint per tant, només una davallada del 10% respecte als de l'any 2009. Una situació més optimista que la teniem el mes passat.

7/1/10

Un polígon industrial a Tavèrnoles?

Va ser a finals de setembre que va sortir a la llum pública l'interès de Folgueroles i Vic per incorporar Tavèrnoles dintre del polígon supramuncipal que s'ha de fer a continuació de l'actual polígon Malloles de Vic. Aparentment semblaria una opció que no encaixa dintre de les posicions dels dos grups municipals de Tavèrnoles pel que fa a un polígon industrial a l'entrada del municipi.

Però mirem-ho més detingudament. Exactament què hi faria Tavèrnoles dintre del polígon supramunicipal? Ras i curt; acollir en el nostre terme municipal les zones verdes i les destinades a equipaments que per llei ha de tenir qualsevol polígon. Concretament es proposa que s'aportin al projecte els terrenys que l'INCASÒL té a Tavèrnoles, amb el benentès que al municipi no hi aniria cap edificació industrial i que les zones verdes podrien continuar sent camps de conreu.

No ens enganyem, ni Vic ni Folgueroles fan un acte d'altruisme veïnal convidant-nos a entrar en aquest projecte supramunicipal. Estem senzillament davant d'un encaix de peces (més o menys forçat) que permetria desencallar alguns temes que comporten certs maldecaps, especialment a l'INCASÒL, que veuria una espurna de llum a què fer-ne dels camps que té a Tavèrnoles i de passada aconseguiria tenir més del 50% de les aportacions de terrenys al polígon (tal i com exigeix el POUM de Folgueroles). Per altra banda també s'aconsegueix una major concentració de parcel·les a la zona pròpiament de polígon en terme de Folgueroles i Vic, permetent l'optimització de serveis i infraestructures.

I de tot plegat, què en trauria Tavèrnoles? Doncs primerament l'ajuntament de Tavèrnoles obtindria el 10% de cessió pública de la superfície total dels terrenys que el municipi aporta; en altres paraules, si s'aporten al projecte els terrenys que l'INCASÒL té a Tavèrnoles, l'ajuntament podria obtenir en propietat prop de 8.000 metres quadrats de parcel·la industrial al futur polígon. La segona contraprestació per a l'ajuntament seria tenir la titularitat de les zones verdes que aculli el municipi; és a dir, els terrenys de l'INCASÒL (que es mantindrien com a camps de conreu) passarien a pertànyer a l'ajuntament. Finalment també és important destacar que la incorporació dels terrenys de Tavèrnoles com a zona verda i d'equipaments a aquesta actuació urbanística permetria protegir-los d'una manera definitiva com a sòl lliure d'edificacions industrials.

Analitzant-ho fredament, lluny de la demagògia amb la que s'acostumen a tractar temes com aquests, sóc del parer que pel municipi de Tavèrnoles seria positiu entrar a formar part del projecte del polígon supramunicipal (sempre i quan es respectin els condicionants exposats més amunt). Crec que és una oportunitat bona, que ens ha arribat sense buscar-la, però que com a ajuntament ens pot donar una important empenta econòmica i que com a poble ens permet preservar els camps dels Plans de Can Riera.

La meva posició particular, i que en aquest escrit he intentat justificar, passa per donar llum verda a que Tavèrnoles s'incorpori al projecte del polígon supramunicipal. Tavèrnoles no tindrà polígon industrial, però pot formar-ne part.

Comparteix-ho