Canal de fotos

27/2/12

El ball de l'IBI

Avui nou article que em publiquen a osona.com. En aquesta ocasió voldria posar èmfasi en el desconcert que ha generat el Real Decreto Ley aprovat a finals d'any on s'obligava a alguns ajuntaments a apujar l'IBI un cop ja s'havien aprovat les ordenances fiscals.

I és que a vegades entre tots com capaços de crear un desgavell i un ball de xifres que ajuda ben poc a clarificar els números reals. Ja veurem si aquest és el darrer episodi del ball de l'IBI o encara ens queda alguna sorpresa més...

Cada tardor els ajuntaments han d’aprovar les ordenances fiscals. Unes ordenances que tenen com a objectiu fixar les quotes dels impostos i les diferents taxes que els ajuntaments recaptaran l’any següent. I és amb l’import recaptat mitjançant aquests impostos que els ajuntaments han de finançar gran part de les despeses del seu pressupost ordinari, això és, el manteniment i les reparacions dels béns municipals, el sou del personal laboral i gran part dels serveis que des dels ajuntaments s’ofereixen a la ciutadania.

Tenir definides les quotes d’impostos i taxes és, per tant, el pas previ i absolutament necessari per poder elaborar els pressupostos municipals: abans de decidir en què gastar els diners cal saber de quina quantitat se’n disposarà. En municipis com el de Tavèrnoles, sense gaires llicencies d’obres i amb un reduït nombre d’activitats empresarials, l’IBI (impost sobre béns immobles, altrament conegut com a contribució) és l’impost majoritari del “pastís” de recaptació fiscal.

D’ençà de l’aprovació de les ordenances fiscals, on en alguns municipis com Tavèrnoles es va decidir incrementar la quota de l’IBI, hem assistit a un ball de números que no deixen de generar certa incertesa a ajuntaments.

El primer pas del ball el va marcar un Real Decreto Ley de 30 de desembre d’en Mariano Rajoy que obligaba a modificar la quota de l’IBI en certes circumpstàncies, en el cas de Tavèrnoles ens tocava incrementar-lo un 10% per no tenir revisió cadastral feta.

El ball té la seva continuació amb l’aprovació que van fer alguns municipis (entre ells Tavèrnoles) d’una bonificació de l’IBI per aquells contribuents que tinguessin el rebut domiciliat. D’acord amb la llei vigent aquesta bonificació no pot superar el 5% i només pot aplicar-se a rebuts domiciliats i per poder-se aplicar cal modificar l’ordenança fiscal aprovada la tardor passada. Quin desgavell, no?

Òbviament, i essent ja a finals de febrer, aquest ball de números i percentatges no aporta massa veracitat en els pressupostos aprovats a finals de l’any passat. I el què crec que també ens ha de preocupar és que s’acaba generant una confusió a la ciutadania, perquè ¿algú sabria dir-me, després d’aquest ball, quina quota d’IBI s’haurà de pagar aquesta primavera? Ep! això si no surt abans algun criteri interpretatiu del Real Decretro Ley que ens ho faci replantejar tot de nou...

Podeu llegir l'article original a osona.com a través d'aquest enllaç.

Comparteix-ho