Canal de fotos

8/2/11

I Kafka va passar per Tavèrnoles

Després de penjar la "crònica apersonal" que intento fer després de cada ple municipal, avui haig de fer un escrit més personal per parlar obertament sobre certes situacions kafkianes que van aparèixer ahir a la sala de plens de l'Ajuntament de Tavèrnoles.

Ahir es presentava al ple l'aprovació inicial del POUM de Tavèrnoles, un document al que s'arribava després de tres anys de treball i deliberació, i que vol definir el creixement i els usos del sòl pels propers 15-20 anys. L'aprovació inicial va tirar endavant gràcies als vots de l'alcalde, Joan Roura, i dels regidors David Pujol, Pere Vila i Carles Banús; van abstenir-se els regidors Pep Colomer i Jaume Magem; mentre que va votar-hi en contra el regidor d'urbanisme Pep Garriga.

La situació és prou grotesca. El propi regidor que té competències delegades d'urbanisme, i que per tant li pertoca ser el responsable més directe del POUM, hi vota en contra. Algú s'imagina un regidor d'hisenda votant en contra dels pressupostos municipals que ell mateix proposi? Kafkià, oi? Doncs aquesta és la sensació que em va quedar ahir després de veure el vot i l'argumentació del meu company de consistori, Pep Garriga.

Molts esperem dels regidors certa responsabilitat i seriositat en els seus actes. Ho sento, però posar-se a examinar els documents del POUM el mateix deia de l'aprovació quan feia més de tres setmanes que els regidors que vam voler vam estar consultant i revisant sobre un esborrany dels mateixos no és excusa per argumentar que hi ha defectes de forma en el procediment.

I dels regidors també n'hauríem d'esperar honestedat i coherència. Un regidor d'urbanisme no pot dir en reunions internes fa tres mesos que defensarà la posició que porti l'equip de govern en matèria urbanística i després acabar-hi votant en contra. Ho sento, però això no és honestedat ni és col·laborar positivament en el govern unitari; i en cas de voler ser coherent amb les creences d'un mateix la solució passava per un altre camí: demanar a l'alcalde una reassignació de competències.

Tot plegat em fa pensar que la votació d'ahir en comptes de ser un acte de responsabilitat envers la feina feta els darrers anys, va ser un acte carregat de forta demagògia per part d'alguns regidors.

P.D.: La foto és de la galeria pública d'en Jordi Vila

13 comentaris:

No, Carles, un regidor d'Hisenda votant en contra d'un pressupost, no; però abstenint-se (que vindria a ser força el mateix), sí. I no fa gaire ni gaire lluny: http://www.el9nou.cat/noticia_o_0/10395

Ara veig que no era un pressupost, això que t'he enllaçat, sinó unes ordenances fiscals, però pel cas, ve a ser el mateix. Salut!

una situació tan kafkiana com la d'un regidor de participació ciutadana que intenti no fer les sessions participatives vinculades al POUM, o que deixi entreveure que la participació es fa per complir amb l'expedient, o que s'indigni quan se li proposa fer un referèndum o consulta...
si, si i tot això en un poble petit com Tavèrnoles, com està el pati!

Gràcies per l'enllaç Josep. Ja veig que a Tavèrnoles no en tenim l'exclusivitat

Benvolgut anònim, crec que pots trobar totes les respostes a les teves tribulacions en aquest enllaç: http://www.carlesbanus.cat/2010/08/en-resposta-al-consell-assessor-de.html En el cas que vulguis continuar debatint, ho faré encantat sempre i quan t'identifiquis de forma correcta

Gràcies per participar i deixar la vostra opinió

Carles, les delegacions al regidors, en un Ajuntament les fa l’alcalde i l’alcalde pot delegar les seves atribucions, justament les seves, però no pot delegar les atribucions del ple de la corporació, que no són seves.
En el ple, cap regidor actua per delegació de l’alcalde. Si un regidor no forma part de l’equip de govern i resta a l’oposició també pot votar al ple i no ha de votar sempre en contra, pot abstenir-se o votar a favor, segons el seu parer. El mateix dret tenen els regidors que ostenten delegació de les atribucions de l’alcalde, ja que aquesta delegació no vincula les decisions del ple.
El ple el convoca l’alcalde, no pas els regidors delegats de les diferents matèries, encara que es debatin aspectes que tenen alguna mena de relació amb la seva regidoria. La delegació de l’alcalde no abasta les atribucions del ple. Qui presenta les propostes d’acord al ple és l’alcalde, no el regidor de les diferents matèries.
Més kafkià que el meu vot, en contra del POUM, per cert respectuós amb la majoria de les persones que donaren recolzament a la candidatura de la que jo formava part en les darreres eleccions locals, és que les aportacions de la participació ciutadana hagin estat menystingudes pels regidors que, malgrat el resultat de les sessions, han decidit votar a favor d’un POUM força discutible i discutit.
El problema ahir no va ser que jo em mirés la documentació el darrer dia (crec que tinc la responsabilitat de la documentació que es porti al ple sigui correcte), sinó que aquesta documentació, completa, no va estar disponible fins el darrer dia, i que encara així contenia algunes mancances (informes de les sessions de participació ciutadana) que no han de tolerar-se en un procés tan important i decisiu com la tramitació del planejament general.
qui fa demagògia?

Podriem comparar-ho amb:
http://www.carlesbanus.cat/2009/10/el-perque-duna-abstencio.html

I canviar aquest escrit
"Els integrants del grup municipal de CiU a Tavèrnoles sempre hem tingut llibertat de vot, i així ha estat avui també. Per responsabilitat d'equip de govern no cabia la possibilitat del vot en contra. Per convicció personal no cabia la possibilitat del vot a favor"
Per:
"Els integrants del grup municipal d'ERC a Tavèrnoles sempre hem tingut llibertat de vot, i així ha estat avui també. Per responsabilitat d'equip de govern no cabia la possibilitat del vot a favor. Per convicció personal no cabia la possibilitat del vot d'abstenció"
I una puntualització; els dos regidors integrants en el tema d'urbanisme, un vota abstenció i l'altre vota en contra... kafkià, kafkià

Pep i Pilar,
Crec que esteu conduint el debat cap a uns aspectes ben diferents als que pretenia el meu post. Lluny de refugiar-me en termes més o menys juridico-legals sobre el funcionament d'un ple, he defensat des de sempre (com apuntes tu Pilar) la llibertat de vot dels regidors. De fet així ho vaig posar de manifest ahir durant el ple; però no em negaràs l'enorme diferència entre un vot en contra i una abstenció.
El què és de més dubtosa justificació és que la persona que es va comprometre a defensar la postura majoritària de l'equip de govern (en tant que responsable directe d'urbanisme) escollís l'opció de votar-hi en contra.

Carles, per si vols actualitzar la foto del post: http://bit.ly/hCeo10
M'encanta aquest tipus de debat, almenys aquí, queda tot per escrit!
M'ho sembla a mi, o es que ja estem en campanya?!
Això s'està posant interessant, o potser no...
Salut i que hi hagi sobretot PAU!

Gràcies Jordi,
Ja canviaré la foto, així serà més actual.
Sobre el debat, crec que una de les coses més importants és que s'està duent lluny de l'anonimat; i això sempre és beneficiós.

Jordi, per mi, aquest post publicat per en Carles denota totalment principi de campanya. Però també és lícit no?

Bona nit,

per mi el vot en contra i l'abstenció del regidor d'urbanisme (ERC) i el seu regidor adjunt (CIU) a l'aprovació inicial del POUM denota que les coses no s'han acabat de fer bé i denota que encara hi ha persones que intenten raonar i tenir una opinió més enllà de la disciplina de partits. Les contradiccions ja van començar en la votació d'investidura de l'actual alcalde.

No s'han acabat de fer bé i així s'ha pogut veure en les sessions de participació on la majoria dels assistents (un percentatge elevat de població tenint en compte els graus de participació generals) no hem vist clares les decisions preses per alguns membres de l'equip de govern i el paper del regidor de participació ciutadana.
Però sembla que no estar d'acord, discrepar, no sigui una possibilitat.

M'agradarà llegir l'apartat de participació del document aprovat ahir, per què tinc la sensació que no és fidel a les sessions que he assistit com a veïna.

Evidentment estem en campanya, és del tot lícit, i entre tots haurem de treballar per què no ens venguin gat per llebre, oi?

Georgina,

Que diguis que no s'ha permès opinar i discrepar em sembla poc encertat. Crec que aquesta legislatura s'han posat tots els mecanismes possibles per recollir les opinions dels veïns: correus electrònics, sessions de participació, atenció personalitzada de l'equip redactor, reunions amb els regidors. S'han fet bustiades amb la informació generada i tota la documentació ha estat accessible des de la pàgina web del POUM.

Sobre l'apartat de participació ciutadana del document aprovat dilluns, una de les coses que lamento més (i que m'haig d'auto marcar com una taca negra) és que no s'hi hagi pogut annexar cap informe del Consell Assessor de Participació Ciutadana; crec que això també és per reflexionar-hi tots plegats.

Gràcies per participar i deixar la teva opinió

Gràcies per participar i deixar la teva opinió.
Donde digo digo Diego

Comparteix-ho