Canal de fotos

12/3/07

La MAT per Tavèrnoles

El mes de febrer va ser declarada d’utilitat pública la línia de molt alta tensió (MAT) entre Sentmenat i Bescanó; això implica que l’obra d’execució pot començar en qualsevol moment, sense necessitat d’arribar a acords per a l’expropiació dels terrenys afectats, i tot sembla indicar que aquestes obres s’iniciaran l’estiu d’aquest 2007.

Tavèrnoles és un dels pobles afectats per la MAT, concretament dintre del terme municipal hi aniran 2 o 3 torres gegantines de 45 metres d’alçada i 30 m2 de superfície, amb la conseqüent tala de la massa forestal que hi hagi sota de la línia. El recorregut de la MAT passarà entre les cases de Torrents i el Godaiol, i entre el Foquers i el Pou, per tant l’impacte visual serà ben apreciable des del nucli del poble. Cal aprofitar a gaudir de les bones vistes que fins ara disposem.

Fa quatre anys, quan es va presentar l’avantprojecte de la línia, a Tavèrnoles tots els propietaris afectats van presentar al·legacions, mentre que l’Ajuntament només va considerar adient presentar com a única al·legació la sol·licitud de l’ampliació del termini per poder presentar al·legacions; i tot plegat per no acabar presentant cap al·legació seriosa; una mica “kafkià”, no?.

Ara que el projecte ja és ferm del tot, la Red Electrica Española (REE) compensarà tots els ajuntaments afectats amb 40 euros per cada metre lineal de línia que passi pels seus municipis (uns 65.000 euros en el cas de Tavèrnoles), amb la condició de que aquests diners siguin destinats a projectes d’interès públic; certament pot interpretar-se com una manera de comprar el silenci de l’administració local.

Ja que no s’ha pogut evitar de cap altra manera l’impacte visual que crearà la MAT al seu pas per Tavèrnoles, espero que l’Ajuntament sàpiga invertir com cal aquesta quantitat econòmica; i, ja d’una manera més egoista, confio que REE tingui com a punt baix de partida aquesta referència econòmica a l’hora de negociar les compensacions amb els propietaris afectats.

Comparteix-ho