Canal de fotos

12/7/11

El sou de l'alcalde

Just ahir feia un mes de la constitució dels ajuntaments sorgits de les eleccions del 22 de maig. Durant aquest mes hem pogut anar llegint les diferents notícies dels plens de cartipàs i com s'ha posat especial èmfasi en les retribucions als càrrecs electes.

Des de fa 3 anys la Generalitat treu una línia d'ajuts pels municipis més petits (de menys de 2000 habitants) amb l'objectiu d'ajudar a satisfer les retribucions als càrrecs electes que determini cada ple municipal. Darrera aquesta línia d'ajuts, però, hi ha un segon objectiu clar com és el de fomentar l'accés a la política i dignificar l'activitat dels càrrecs electes en aquests municipis més petits.

Partint de que estem parlant d'ajuts per a les compensacions de càrrecs electes i tenint en compte la naturalesa amb la que es van crear aquests ajuts, em preocupa llegir notícies d'aquest tipus: "l'alcalde de Santa Eulàlia donarà el seu sou a l'Ajuntament". Considero que es tracta d'una mesura populista que a banda d'aconseguir un titular de premsa més o menys amable no portarà a enlloc més. Només s'aconsegueix complicar una mica més la comptabilitat municipal (pagar seguretat social, descomptar l'IRPF, estudiar un sistema de donació que no acabi perjudicant a ningú) i, el que trobo més greu, pervertir l'esperit real de l'ajut de compensacions als càrrecs electes.

I em pregunto: per què un ajuntament sol·licita un ajut que ell mateix reconeix que no necessita? Un gest lícit d'un alcalde que considera que no ha de percebre cap retribució per l'exercici del seu càrrec, indirectament comporta una malversació de diners públics i un pagament innecessari d'impostos, a banda de la complicació fiscal que li suposarà a l'alcalde cara a la propera declaració de renda.

Em fa por que si aquest tipus d'actituds guanyen adeptes, el Departament de Governació no hagi de prendre mesures més estrictes a l'hora de concedir aquests ajuts o que fins i tot es plantegés suprimir-los. Aleshores sí que tots plegats lamentaríem el cost que acabarien tenint aquestes actituds populistes pels ajuntaments.

1 comentaris:

Benvolgut Carles,
Estem molt contents de llegir les teves reflexions sobre el sou de l'alcalde de municipis petits. Des de CIU Riuprimer comentar-te que som de la mateixa opinió i per això vam votar en contra al ple.
Si vols veure tota l'argumentació del nostre vot ho pots trobar al nostre bloc, al què també m'agradaria convidar-te a visitar:
http://ciuriuprimer.blogspot.com/2011/07/explicacio-del-sentit-del-nostre-vot.html

Rep una cordial salutació,

Ramon Sellarès
CIU Riuprimer

Comparteix-ho