Canal de fotos

7/5/12

Agrupar municipis o agrupar serveis?

Avui toca article d'opinió a osona.com. He volgut aprofitar la reobertura de l'etern debat d'agrupació i/o supressió de municipis que el govern Rajoy ha tingut a bé a tornar a posar sobre la taula.

Cada cert temps, com si d’una cita periòdica es tractés, algú deixa anar un globus sonda amb la proposta d’agrupar i/o eliminar municipis. Òbviament els damnificats d’aquesta proposta acabem sent sempre els municipis més petits, tot i que poques vegades s’acaba especificant a partir de quina població -o dimensió- es deixa de ser un municipi petit.

Cada cert temps, i coincidint amb l’aparició dels globus sonda, ens toca de nou tornar a aparèixer per explicar què són i quina funció dintre del territori fan aquests municipis petits als quals algú s’ha entestat en fer desaparèixer. Perquè més enllà d’un municipi hi ha una identitat i una certa autonomia pròpia a l’hora de gestionar el territori, i això és el que no podem renunciar: a la identitat que ens atorga el nostre territori.

El govern Rajoy ens diu que amb aquesta agrupació i/o supressió hi hauria un estalvi de 7.000 milions d’euros, i aquí ens toca aparèixer també per explicar que la majoria de vegades els municipis amb major endeutament no són els més petits, sinó aquells més grans, i que aquesta proposta el què faria seria penalitzar els que han fet una bona gestió dels diners públics els darrers anys.

Els estalvis de veritat els aconseguirem agrupant serveis, posant-nos d’acord entre diversos municipis per mancomunar aquests serveis, infraestructures i equipaments. Llàstima que aquesta reflexió arribi en uns moments on gairebé tothom ja té el seu camp de futbol de gespa artificial, la seva llar d’infants, la seva piscina coberta, el seu centre de dia, el seu pavelló d’esports, el seu teatre municipal... i quan ara la majoria de vegades aquests equipaments es troben infrautilitzats i per tant són del tot deficitaris.

Però si entre municipis ens hi posem, trobarem altres serveis a mancomunar: brigades de neteja, compra agregada de materials i de subministrament, mobiliari i equipament que fem servir només dos o tres cops a l’any,...

I que quan arribi de nou el moment de poder tornar a planificar a anys vista ho sapiguem fer amb seny, mancomunant equipaments i serveis d’una forma que permeti respectar la identitat de cadascun dels municipis involucrats.

Podeu llegir l'article a osona.com des d'aquest enllaç.

2 comentaris:

Com t'he dit al twitter no soc partidari de suprimir municipis petits pel sol fet de ser-ho. pero crec qui hi han en el cas d'Osona algunes incongruencies com es el cas del meu poble SHDV i les Masies de Voltrega. SHDV es el rovell d'ou voltat per la clara d'un ou ferrat que es Masies. SHDV no te un sol metre quadrat en camp obert i cap poligon decent d'on extreure impostos... A mes a mes s'ha comes la ximpleria de construir 2 camps de futbol nous de gespa artificial a mes a mes del de Vinyoles d'herba i els dos vells de la gleva, Tambe els dos pavellons del Voltrega i el pavello de Masies... i mes coses aixi com fer un nou ajuntament a Masies, en fi una disbauxa.

En tot cas la solucio seria en uns casos compartir serveis com dius i en d'altres fusio de termes municipals i ajuntament. No es bo dir que no a totes les fusions com trampoc es bo oposar-se a la comparticio de serveis i les compres en grup-

Comparteix-ho