Canal de fotos

13/4/07

Arriba la Banda Ampla a Tavèrnoles


Després de l’intent fallit de Flash10 sembla que aquesta vegada potser serà la bona. Iberbanda ja ha començat a donar el servei d’accés a internet a Tavèrnoles a través de la tecnologia WiMAX, ones de ràdio que treballen a la banda de 3,5 GHz i que permet fer enllaços estables de fins a 25 km. L’opció de Flash10 utilitzava tecnologia Wi-FI a la banda de 2,4 GHz i amb enllaços limitats a 500 metres, però la implantació que se’n va fer no ser massa exitosa.

Ara sembla que serà diferent: s’han col·locat les estacions base a Bellmunt i a Collsuspina i qualsevol veí que tingui visió directa d’aquests repetidors podrà contractar els serveis d’Iberbanda per accedir a internet. Els preus, però, em semblen excessivament elevats (39 € al mes per només 0,5 megues de velocitat) en comparació al que ofereix Telefònica amb l’ADSL allà on hi arriba (39 € al mes a una velocitat de 2 megues i trucades a telèfons fixos gratuïts). Malgrat el preu, Iberbanda proporciona la solució que molta gent estava esperant per poder accedir d’una manera decent a internet; ara bé, tal i com vaig manifestar en aquest article publicat a la revista municipal "La Rella", continuo pensant que en molts casos és molt més factible i aconsellable unir-se a la xarxa de guifi.net i desplegar-la d’una manera coordinada i ordenada a Tavèrnoles, podent aprofitar els avantatges que ofereix una xarxa troncal, lliure, gratuïta i d’alta velocitat com és la de guifi.

2 comentaris:

La CMT adverteix als ajuntaments sobre la connexió sense fils gratuïta
Una de les principals promeses electorals pels propers comicis municipals és la instal·lació de xarxes de connexió a Internet sense fils d'accés gratuït. Ara, però, Reinaldo Rodriguez, president de la CMT, ha demanat als ajuntaments que no utilitzin els impostos per finançar aquest tipus de propostes. A més, els posa dues condicions: que l'Ajuntament es registri com a operadora i demostri que no va en contra de la competència. Així, queda clar que oferir Internet sense fils no es tracta d'una pràctica il·legal per si sola, però si s'executa, cal compatibilitar-la amb la lliure competència.

Cal no barrejar els conceptes. La gent de guifi.net ha fet la consulta als advocats de la CMT i ells no ho veuen així.

Per una banda estariem parlant del desplegament d'una xarxa wifi, on si l'ajuntament crea la xarxa només cal notificar-ho a la CMT mitjançant un document que hi ha a tal efecte. Si l'ajuntament no hi col·labora econòmicament s'entén que la xarxa té la categoria d'autoprestació, i per tant la xarxa és propietat dels qui n'han pagat el material.

Per altra banda tenim l'aportació de continguts a la xarxa, on el contingut estrella és l'accés a internet. Existeixen resolucions de la CMT a favor de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació on els autoritza a deixar accedir a internet als usuaris. No és necessari que l'ajuntament es registri com a proveïdor (ISP), ja que no actua com a tal (serà telefònica, o jazztel, o orange..)

Això que em comentes són cortines de fum que les operadores han fet córrer per no perdre negoci.

Espero haver-te aclarit aquests dubtes.

Comparteix-ho