Canal de fotos

9/5/07

Governar és rectificar


M’he topat amb aquesta cita de Confuci "governar és rectificar" i m’ha fet pensar en el lligam entre els dos conceptes que hi apareixen: governar i rectificar.

Fa 2500 anys el filòsof xinès Confuci tenia molt clar que el bon governant podia trobar-se amb la necessitat de rectificar, i que per tant existia la possibilitat d’equivocar-se. No hem d’estranyar-nos, doncs, que els nostres governants puguin equivocar-se ja que és un fet intrínsec a la pròpia condició humana; el que no ens trobem tan sovint és un governant que rectifiqui, i sobretot que sàpiga rectificar a temps i que ho faci amb el convenciment ferm i amb la humilitat escaient.

Si malgrat haver-se equivocat el governant no vol rectificar, els ciutadans podem fer-li veure’n la necessitat. Per sort hem arribat a una època democràtica normalitzada i els ciutadans podem manifestar-nos; podem escriure i expressar les nostres opinions lliurement; i disposem també de l’acte democràtic per excel·lència, el dret al vot.

L’entorn i les circumstàncies poden fer variar la manera de percebre la sensació de veritat, per aquest motiu les veritats absolutes demostrables escassegen i ningú ens assegura que una rectificació avui no hagi de conduir a una segona rectificació en un futur.

Comparteix-ho