Canal de fotos

28/5/08

Molt xàfec i poca informació

Avui a la tarda he assistit, com a propietari afectat per la MAT, a la reunió informativa al territori que el Departament d’Economia i Finances es va comprometre a fer a Osona. Com a representants de l’Administració han vingut el Secretari d’Economia, Sr. Andreu Morillas, el Director General d’Energia i Mines, Sr. Agustí Maure, i el subdirector general d’Energia, Sr. Agustí Andreu. Com a moderador el president del Consell Comarcal, Miquel Arisa, que ha tingut una tasca una mica complicada, especialment a l’inici de la sessió.

Només començar s’ha demanat a la premsa que abandonés la sala. Aquí hem tingut el primer “numeret” de la tarda: una de les afectades ha expressat que li semblava poc democràtic no permetre que la premsa assistís a una reunió informativa i ha amenaçat amb marxar. No s’ha deixat tornar la premsa i ella ha acabat abandonant la sala. Segons els representants de l’Administració aquesta sessió s’havia acordat que seria una reunió d’intercanvi informativa (una reunió de treball) entre alcaldes i administració, i que no comptaven amb la presència dels propietaris afectats, però que havien accedit a continuar endavant amb la sessió. Primera incongruència entre la versió dels alcaldes i la de l’Administració.

Com molt bé ha definit l’alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, tot són molt bones paraules però estem indefensos. L’Administració ha començat a explicar les necessitats de la MAT i els guanys que Osona en treia (la retirada i el trasllat o compactació d’altres línies d’alta tensió existents), però res d’informació ni de planning d’obres que era el que havien reclamat al Conseller els alcaldes. El Sr. Maure no s’ha estat de deixar anar una frase del tot demagògica quan ha dit que vetllarien per tal que les coses es facin bé, segons la llei. Demagògia pura i dura, en un estat de dret les coses per definició s’han de fer segons la llei, no? El Sr. Andreu també n’ha deixat anar una de grossa quan ha afirmat que no s’ha obert cap camí d’accés dintre dels Espais Naturals. Aquí ja no m’he pogut aguantar més i els he deixat sobre la taula un recull de fotografies del camí que s’ha obert per accedir a una de les torres que cau dintre de la meva propietat; s’ho han mirat i s’han quedat la informació. En acabar la sessió he parlat amb el Sr. Andreu i m’ha dit que era el que li havien fet saber els de Red Eléctrica, que no havien obert cap camí dintre dels Espais Naturals.

Hi ha hagut més moments de discrepància entre la versió dels alcaldes i la de l’Administració, com quan el Secretari s’ha queixat que els alcaldes no l’hi havien fet arribar cap reclamació des la trobada amb el Conseller, tal i com havien quedat. Sincerament no em crec la versió de l’Administració. Si cap dels deu alcaldes que va anar-hi ha presentat cap reclamació, de debò ens hem de creure que cap d’ells va entendre el suposat encàrrec?

En resum, els representants de l’Administració han vingut a aguantar el xàfec de queixes que els propietaris i els alcaldes els han exposat, gairebé totes elles amb una més que correcta consideració. Però amb la seva vinguda també han demostrat que si realment volen informar al territori, no n’hi ha prou amb números i informes. Cal haver trepitjat el territori; cal no voler fer passar per mentiders als nostres representants més directes; però sobretot cal portar informació.

P.D.: A mitja reunió la premsa ha anat entrant i s’ha pogut quedar. El què desconec és si la propietària que havia abandonat la sala al començament també ha tornat.

Comparteix-ho