Canal de fotos

14/5/08

Sant Isidre a Tavèrnoles

Demà dia 15 de maig és Sant Isidre Llaurador, patró dels pagesos, i a Tavèrnoles s’ha preparat una diada molt completa. Se’n pot consultar el programa des d’aquest enllaç. Tres regidories hi han treballat de valent i crec que s’ha recuperat una de les diades més representatives del poble; ara només faltarà que hi hagi una bona acceptació pel que fa a assistents i que el temps acompanyi. Per aconseguir les dues coses (assistents i bon temps) s’ha convidat a la meteoròloga de TV3 Mònica López per tal que faci una conferència.

Sobre la festa del patró dels pagesos catalans hi ha una certa discussió per si a de ser Sant Isidre (15 de maig) o Sant Galderic (16 d’octubre). Per la xarxa he trobat una mica de tot, des d’articles que postulen que Sant Isidre va ser una imposició borbònica arrel del Decret de Nova Planta i va arraconar Sant Galderic, fins a d’altres articles que defensen que ja abans de 1714 es venerava Sant Isidre a moltes esglésies de Catalunya. Val a dir, però, que he trobat molta més informació defensat la primera de les hipòtesis: a partir del segle XVIII el madrileny Sant Isidre va relegar el rossellonenc Sant Galderic, pel que fa al patronatge de la pagesia catalana.

Lluny d’atiar més la polèmica al respecte, a Tavèrnoles fa anys que es va optar per una solució més salomònica: celebrem les dues diades.

Comparteix-ho