Canal de fotos

6/8/09

TICs a les cases

El mes passat es van donar a conèixer els resultats de l'enquesta sobre equipament i ús de les TIC a les llars de Catalunya de l'any 2008, elaborat per la FOBSIC. Durant la presentació dels resultats a la Catalunya Central, es va destacar l'alt grau de penetració de les TIC a Osona, especialment en l'ús d'internet.

Certament, que els osonencs siguem líders en l'ús d'internet (74,2%), amb 10 punts per damunt de la mitjana catalana (64,2%), és una bona notícia i denota que internet ja forma part dels nostres hàbits més arrelats: 3 de cada 4 osonencs s'han connectat a la xarxa en els darrers tres mesos. Aquest bon índex d'inclusió digital pot ser fruit de l'augment de l'oferta comercial del servei i de la millora de les infraestructures, però ¿no hi ha la mateixa oferta i millors infraestructures a l'àrea metropolitana, per exemple? Per què 10 punts per sobre?

D'acord que les enquestes no deixen de ser això, enquestes: una mostra aleatòria i capritxosa que ens pot marejar més que no pas ajudar. Però som lliures de buscar-hi les nostres pròpies conclusions. La meva és que per augmentar la inclusió digital cal un tercer factor a afegir a l'oferta comercial i a la millora de les infraestrcutures, que és poder disposar d'una bona oferta econòmica per l'accés a la xarxa. En aquest sentit cal ser curosos perquè una fractura digital ens pot portar a una fractura social i més en èpoques de crisi econòmica com l'actual. I una darrera reflexió, a Osona un aspecte que ens ha jugat a favor en aquest percentatge d'inclusió digital crec que ha estat l'elevat grau d'implantació de la xarxa guifi.net amb gairebé 5.000 nodes actius a la comarca. Si abans deia que les enquestes no deixaven de ser enquestes, el mateix passa amb els números; però 5.000 cases connectades a guifi.net equivalen a unes 15.000 persones, que és un 10% de la població osonenca. Casualitats? potser sí... però com deia només són números.

Es podrien analitzar una per una la resta de dades de la comarca que es desprenen de l'enquesta, però escriure sobre números i percentatges té el risc d'avorrir a qui ho ha de llegir. Només vull fer esment a una xifra que em genera els meus dubtes: l'ús d'ordinador dels osonencs els darrers tres mesos és d'un 69,9%. No deixa de ser curiós que hi hagi més gent que es connecta a la xarxa que no pas gent que utilitza l'ordinador (això només passa a Osona)... i no crec que aquest 4% utilitzi únicament els dispositius mòbils per accedir a la xarxa.

2 comentaris:

Molt bé, Carles, aquesta última observació. És com aquella empresa que va fer el Baròmetre d'Opinió de l'Ajuntament de Vic, que els sortia que el 100% de la població entenia el català o el castellà. Però resulta que quan trucaven a algú que no els entenia, no li feien l'enquesta, és clar. Són perilloses, molt perilloses, les enquestes. Però vaja, si més no serveix perquè estiguem cofois un quant temps. Que passis un molt bon dia.

Sí Josep, les enquestes poden ser una mica "punyeteres" i depenent de qui les faci (o de qui les interpreti) poden resultar massa esbiaixades com per reflectir la realitat.

Gràcies per opinar i participar

Comparteix-ho