Canal de fotos

31/8/07

Inici de les obres de la MAT a Tavèrnoles

Aquesta setmana, com aquell qui no vol la cosa, han començat les obres de la MAT dintre del terme municipal de Tavèrnoles; en silenci, sense fer massa soroll, com d’amagatotis.

La primera de les gegantines torres que començaran a col·locar serà la que hi haurà al camí que va del Foquers al Compòsit, al costat d’una antiga sorrera i a escassos 15 metres de la riera de Tavèrnoles. De moment els operaris han buidat quatre immensos forats de cinc metres de profunditat i més de dos metres de diàmetre on aniran ancorades amb formigó les quatre respectives potes de la torre.

De la segona de les torres encara no n’ha començat cap feina, bàsicament perquè els operaris no saben com arribar-hi sense fer massa destrossa. Aquesta torre va situada just al capdamunt de les escales del Foquers i l’accés per a les màquines (especialment les formigoneres) és complicat; a més a més al ser el terreny bastant inclinat caldrà utilitzar més formigó del que seria habitual en una torre situada en terreny pla.

Dintre del municipi hi ha encara una altra torre, a la finca del Pou. Aquesta crec que està en lloc planer i l’accés el podran fer més fàcilment.

Malgrat les al·legacions que els particulars hem fet, Red Electrica Española (sí, la mateixa REE que té el 50% de la culpa de l’apagada del mes de Juliol a Barcelona) va respondre que tot estava correcte i que no s’admetia cap modificació del traçat. Curiosament dintre de les al·legacions se’ls feia constar que el projecte exposat als ajuntaments no presentava el pertinent (i obligat) informe mediambiental: potser és per aquest motiu que des d’un despatx s’ha decidit col·locar una torre a menys de 15 metres d’una riera i en un terreny sorrenc; i pel que fa a la segona torre no saben ni com arribar-hi.

Socialment resulta estrany que el pas de la MAT per Tavèrnoles no hagi generat massa moviment anti-MAT al municipi (només algunes pintades nocturnes als rètols de la carretera i poca cosa més). Políticament l’anterior equip de govern mai va demostrar massa interès a evitar l’embrutiment del paisatge que avui encara es pot veure des del poble (i això sí que farà mal d’ulls quan estigui acabat); en el seu moment es va presentar la qüestió al Ple Municipal (6 de juny de 2005) per tal de promoure un traçat alternatiu a la MAT: la resposta del aleshores alcalde (Xevi Dachs) va ser clara, segons l’acta del Ple “La posició de l’ajuntament respecte a la línia elèctrica de 400.000 volts, concretament l’alcalde ho aprova....No té cap lògica fer-ne oposició.” Com a nota curiosa el mes següent (4 de juliol de 2005) el Ple Municipal (amb el mateix alcalde) va aprovar per unanimitat una moció en contra de la línia elèctrica d’alta tensió Vic-Baixàs. A això n’hi dic jo sentit comú i coherència....

1 comentaris:

0/mantenir mobilitzada la societat civil en contra d'aquesta aberració
1/exigir coherència als partits polítics que han dit que s'hi oposen
2/recórrer a tots els mitjans legals possibles per aturar-la
3/manifestar-se tallant carreteres com feu
4/sabotejar les obres
5/carregar-se l'enginyer en cap fins que ningú vulgui ser-ho

Comparteix-ho