Canal de fotos

7/1/08

Fractura digital equival a fractura social

Segons dades facilitades per la Unió Europea, Catalunya es trobaria per sota de la mitjana europea pel que fa a llars connectades a internet. Els números canten: Catalunya té un 48,8% de llars connectades a la xarxa, mentre que la mitjana europea és del 54%. D’acord que estem per damunt de la mitjana espanyola que és del 45%, però aquest no és el referent amb el que ens hem de comparar.

Però alerta també amb els números i les mitjanes, ja que la Unió Europea és gran i heterogènia. Així per exemple tenim Holanda amb un 83% de penetració o Suècia amb un 79%; aquests haurien de ser uns bons miralls, i aquí no ens pot valer l’argumentació que aquests països són del nord, amb una mentalitat diferent i menys hores de sol i que per tant s’estan més a casa, perquè per damunt nostre tenim també Eslovènia, antic territori de la desapareguda Iugoslàvia, amb un 58% de penetració d’internet a les cases. I dic que les mitjanes també són perilloses perquè les dades de la UE inclouen països acabats d’incorporar com Romania (22%) o Bulgària (19%).

Excuses, moltes. Que cadascú agafi la que més li convingui. Des de que la xarxa no arriba a zones rurals allunyades fins a l’elevat preu actual de l’accés a internet a través de la banda ampla, tot plegat passant per la manca d’hàbit de la població a les noves tecnologies. Sens dubte tot hi ajuda. Però no es tracta de buscar excuses, sinó solucions; i una societat com la catalana que sempre ha intentat ser capdavantera en allò que se li posava al davant hauria de ser capaç d’adaptar-se com cal a les noves tecnologies. Obrir-se a les oportunitats de negoci que representen aquestes noves tecnologies potser serà l'única manera que tindran les empreses d’adaptar-se als temps de crisi econòmica que sembla que s’apropen.

S’ha de pressionar per tenir una xarxa que arribi a tot el territori. S’ha de reclamar un preu just per tal que el servei de banda ampla sigui realment un servei universal. I s’ha de motivar a la població per tal que entri de ple en el segle XXI. Només així potser encara serem a temps a evitar que la fractura digital sigui també una fractura social.

1 comentaris:

Jo, tot i usar molt sovint la xarxa, suposo que estadisticament soc dels 51,2%, doncs faig la connexió a través de guifi.net i no dec d'estar ben comptabilitzat.
Seria interessant poder saber com afectem els guifinautes a les dades de la comarca.

Salutacions,

Comparteix-ho