Llegeixo a l'Avui que 45 instituts catalans oferiran temari a través de llibres de text online i que aquesta oferta afectarà principalment a assignatures de la branca de ciències. Crec que incentivar des d'un bon inici l'alumnat a utilitzar eines TIC per a l'aprenentatge és bàsic per fer el canvi generacional pel que fa a l'ús de noves tecnologies. S'ha d'aplaudir la iniciativa i sobretot cal estendre-la el més ràpidament possible, no fos cas que es creés una doble velocitat d'ús dels llibres digitals.
El mateix article explica que el preu d'aquests llibres és bastant econòmic, uns 20 euros anuals per poder utilitzar-los. Ni punt de comparació amb el preu dels llibres en paper. També s'ens diu que els centres docents no necessiten massa infraestructura per poder donar les classes: un ordinador i un projector. Ara bé, crec que no es pot obviar el fet que els alumnes necessitaran a casa una connexió a internet per poder fer els exercicis.
Fa uns mesos ja em feia ressó d'un informe de la Unió Europea sobre el percentatge de les llars catalanes que estaven connectades a internet, un 48% segons l'informe, i del perquè de les possibles causes: una nul·la cobertura de banda ampla (digues-li ADSL de Telefónica, digues-li Banda Ampla Rural de Iberbanda) a zones rurals; i un elevat preu de la connexió (40 euros al mes, que sumen 480 euros anuals, IVA a part). Home, amb 480 euros potser sí que donaria per adquirir tots els llibres de text del curs, no?
La Secretaria de Telecomunicacions està fent molta feina per poder fer arribar la banda ampla als nuclis de més de 50 habitants, i a més a més en fa molta publicitat (un periodista de la comarca em fa saber que durant el mes d'Agost l'única informació que rebia de la Generalitat feia referència al Pla Catalunya Connecta). Però si el futur de l'aprenentatge passa pels llibres digitals, i crec que ha de ser així, caldrà trobar solucions per tal que els aprovats i els suspesos no depenguin de la capacitat econòmica de les famílies per poder pagar una connexió d'internet.
2 comentaris:
Els llibres digitals no és la solució. Ja que la definició de llibre és un conjunt de textos que narren un contingut lineal.
A més a la llarga s'han d'imprimir per tant acaba sortint més car. Evidentment el que dius no tothom té accès a internet i alhora no tothom s'ho pot permetre salut!
David,
Podem dir-ni llibres digitals, material educatiu digital o qualsevol altre nom que ens defineixi la seva funció. El nom no ha de fer variar "la cosa".
El què crec que és més important és poder donar el pas de basar l'aprenentatge en aquestes eines ja que permeten una actualització més ràpida.
Sobre la impressió o no del material, l'alumne hauria de ser capaç de decidir què val la pena d'imprimir i què no. I potser també ens caldrà un canvi en la manera de redactar aquests "llibres"... tots sabem que llegir un pdf a vegades es fa massa feixuc.
En fi, és la meva visió al respecte. Gràcies per llegir-me i per opinar.
Carles
Publica un comentari a l'entrada