Canal de fotos

3/4/09

A 1 any de l’apagada analògica


Avui falta 1 any just perquè cessin les emissions analògiques de televisió a tot l’estat espanyol. Per tant d’aquí a un any només serà possible veure la televisió a través de la TDT. Segons informes de la Conselleria de Cultura, a dia d’avui gairebé 3 de cada 4 llars de Catalunya estan preparades per rebre la TDT; una bona progressió si es té en compte que fa un any n’hi havia poc més de la meitat.

L’apagada analògica depèn exclusivament de l’estat espanyol, i tindrà lloc en tres fases diferents: 30 de juny de 2009, 31 de desembre de 2009 i 3 d’abril de 2010. Al Plan Nacional de Transición a la TDT hi ha detallades quines demarcacions estan incloses dintre de cada fase, i Osona estem inclosos dintre de la Fase II. Això implica que les emissions en analògic des de Collsuspina cessaran a finals d’aquest any 2009, i a partir d’aquesta data només podrem veure la televisió si hem fet la corresponent adaptació a la TDT a les nostres cases. En alguns casos només caldrà comprar un descodificador de TDT (o un aparell de TV que ja el porti incorporat), però en d’altres casos, especialment quan es tracti d’instal·lacions d’antena col·lectiva, a més a més caldrà ampliar-ne la capçalera per poder rebre els nous canals.

Com s’aprecia en la imatge que il·lustra el post, a Osona tenim un nivell de cobertura de TDT que arriba a més del 95% de la població. La Generalitat, a través del Pla Catalunya Connecta ha anat fent actuacions d’instal·lació de reemissors de TDT per cobrir el màxim de població. Malauradament quedaran zones habitades sense cobertura i els ajuntaments es veuran obligats a promoure instal·lacions de reemissors de TDT, anomenats Gapfillers, als seus municipis. De Gapfillers prometo parlar-ne més exhaustivament en un proper post.

Una reflexió final. Crec que hem d’entendre el pas de TV analògica a la TDT com un estat de transició temporal; com una modificació en la manera de transmetre els senyals de televisió. En aquest sentit la TDT apareix com a una tecnologia un xic antiquada. El següent pas és la televisió per IP que ha de comportar un canvi radical en la manera de veure la televisió; com a espectador no hauré d’esperar a veure que fan a la tele, sinó que triaré què i quan ho vull veure. Aquest serà el vertader pas de mentalitat analògica cap a mentalitat digital. Però per fer-lo caldrà també una forta inversió en desplegament de banda ampla real. Espero que la transició cap a la TDT no hagi deixat massa escurades les butxaques de la Generalitat.

1 comentaris:

Tal com s'apliquen els continguts a la TDT amb molts canals descafeïnats i sense qualitat és una manera de fer del ja tot obsoleta.
Afortunadament avui ja no ens cal la tele per estar al dia. De fet quasi bé diria que si vols estar al dia millor no confiar en la tele.

A reveure,

Comparteix-ho