Canal de fotos

10/11/07

TDT: apagada analògica o encesa digital?

Dijous passat el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació va fer públic el calendari d’encesa de la TDT a Catalunya. La comarca d’Osona serà altra cop pionera (o conillet d’índies) i a finals del primer semestre de l’any vinent haurà de ser possible sintonitzar totes les emissores que emetin en TDT des d’un elevat tant per cent del territori. Això vol dir també que totes les cadenes de televisió (estatals, catalanes i comarcals) hauran d’emetre en tecnologia digital, i a dia d’avui només ho estan fent les estatals i les catalanes (25 canals) des del centre emissor de Collsuspina.

Per tant, per tal que aquesta encesa digital pugui portar-se a terme en unes condicions òptimes falta cobrir una bona part de la comarca (Bellmunt, Els Munts, el Lluçanès) i que comencin a emetre en TDT les televisions comarcals que en total seran 4 (Canal Català Osona, El 9 TV, Canal Taronja i la Televisió Digital Local Pública).

La Generalitat inicialment havia proposat que totes les televisions locals i/o comarcals comencessin a emetre en TDT a partir del 1 de gener de l’any 2008, però mitjançant el calendari que ha fet públic aquesta setmana obliga que totes les televisions facin l’encesa digital alhora en un mateix territori. D’altra manera hagués suposat un fort entrebanc per a la supervivència de les televisions locals, ja que s’haurien vist obligades a emetre en “simulcast” (analògic i digital alhora) fins que no es produís l’encesa digital de les demés cadenes.

Si la Generalitat és qui ha marcat el calendari d’encesa de la TDT, el Ministerio de Industria, Turismo y Comercio ha fixat com a data per a l’apagada analògica el 3 d’abril de l’any 2010 i a partir d’aquesta data cessaran les emissions en analògic de televisió. Fins aleshores conviuran els dos tipus d’emissions, però de ben segur que algunes cadenes avançaran la seva apagada analògica (en especial les locals) degut a la inviabilitat econòmica que suposarà mantenir els dos sistemes d’emissió operatius (“simulcast”).

Apagada analògica i encesa digital no són dos mateixos conceptes que puguin denotar pessimisme o optimisme, sinó que són dues etapes que es rellevaran en el procés de implantació de la TDT i de desaparició del sistema tradicional de televisió.

friki-video sobre l'encesa digital


Comparteix-ho