Canal de fotos

7/12/07

Televisió Digital Local Pública a Osona

El passat dimecres dia 5 de desembre vam prendre possessió els membres del Consorci d’Osona per a la gestió de la televisió digital local pública canal múltiple de Vic. Amb aquest nom tan llarg no és d’estranyar que haguem trigat gairebé tres mesos a prendre’n possessió els 14 membres integrants. Dintre del Consorci hi ha representats els municipis de: Balenyà, Calldetenes, Centelles, Folgueroles, Masies de Voltregà, Manlleu, Olost, Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà, Taradell, Tona, Torelló i Vic, i el Consell Comarcal d’Osona. Per a aquesta legislatura la presidència del Consorci va recaure en la meva persona com a representant del Consell Comarcal; la vicepresidència primera l’ocuparà en David Bosch, representant de Manlleu, i la vicepresidència segona ho farà en Marc Fontserè, representant de Torelló.

La funció d’aquest Consorci, un cop ja acomplerts la gran majoria de tràmits administratius i jurídics inicials, serà determinar la viabilitat d’engegar una televisió local pública a nivell comarcal. Començar de zero un canal de televisió té uns costos econòmics bastant elevats, i tècnicament, estem parlant de Televisió Digital Terrestre, calen unes infraestructures més que considerables. Per tant el primer de tot a fer serà veure el grau d’implicació dels municipis integrants del Consorci i la voluntat política real de voler engegar un projecte d’aquesta envergadura.

Amb la TDT ens apareix una nova manera d’entendre la televisió, la major oferta de canals farà disminuir de cop els percentatges de les audiències a les que ara estem acostumats, ha Osona tindrem gairebé 30 canals a repartir-se el pastís, i això haurà de fer variar la manera de pensar dels anunciants. Tecnològicament també tindrem novetats, ja que cada canal podrà tenir associat un canal de dades interactiu, amb la qual cosa s’obre un ventall de possibilitats pel que fa a oferta de serveis al ciutadà (administració electrònica, concertació de visites al metge, operacions bancàries, ... i tot des de l’aparell de televisió); i aquests serveis sens dubte són els realment interessants per una televisió pública.

A partir d’ara segurament sorgiran un seguit de preguntes, i la resposta no és gens fàcil. Hi ha prou espai a Osona (amb 150.000 habitants) per a quatre televisions locals? Què caldrà d’entendre per televisió pública, i al servei de qui haurà d’estar? Hi haurà suficient marge d’espera fins a la popularització dels serveis interactius?

6 comentaris:

Oita! Ja tenim una noticieta! Gràcies Carles! Sig: Marc wwww.sotaelbaobab.com

Ei, Carles, moltes felicitats i molta sort en aquesta nova experiència. Tot un repte. Del que estic segur és que el projecte neix amb un professional i polític de gran vàlua i sobretot amb un tarannà "d´anar per feina". Endavant!!

A mi em fa la sensació que la TDT es una tecnologia que naixerà obsoleta, doncs Internet l'acabarà desbancant més aviat del que es pugui pensar. Aleshores no seran 30 canals, sinó que en poden ser milers.
Semblaria més raonable dedicar els recursos públics en aquest sentit, més quan tenim a la nostre comarca una experiència pionera a nivell mundial com es www.guifi.net

Joan Ayats

Efectivament Joan, el futur no massa llunyà ens ha de portar a veure la televisió a la carta directament des d'internet i amb una qualitat superior a la que avui en dia ens pot oferir el Youtube.
Per fer-ho, però, potser caldrà apostar per tecnologies superiors a la WiFi, com per exemple WiMAX. Ja ho anirem veient.

Gracies per opinar

Moltes felicitats pel teu nou projecte.

Espero i desitjo que et vagi molt bé i que tinguem una nova forma d'entendre aquest medi de comunicació i més opinions per coneixer.

Molta sort!!

Camarada blocaire, felicitats per la presidència sociovergent del consorci... hehehehehe!
Sincerament, felicitats i bona feina.
Salut.

Comparteix-ho