Canal de fotos

17/2/09

Debatent sobre xarxes wifi a Sant Bartomeu

Divendres passat vaig participar al Seminari que van organitzar conjuntament l’Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau, el Consell Comarcal i Localret sobre les xarxes wifi municipals. El seminari estava orientat principalment a debatre sobre els aspectes més jurídics de les xarxes wifi municipals. Arrel d’unes sancions que la CMT va imposar a cinc ajuntaments per no haver notificat l’existència de la seva xarxa wifi ha resorgit el debat sobre la legalitat o no de les xarxes wifi municipals, i de retruc del model que desplega guifi.net. I els dubtes estan presents en molts alcaldes i regidors que tenen, o han previst desplegar, una xarxa wifi al seu municipi.

La primera part del seminari Localret va presentar les tres guies que ha editat sobre xarxes wifi municipals: una de caràcter més tècnic, una que explica com s’implanta una xarxa wifi i una darrera sobre temes jurídics. Properament enviaran als ajuntaments exemplars de les tres guies, que també es poden consultar a la web de Localret.

Durant la segona part es van tractar els aspectes més jurídics de les xarxes wifi. Es va repassar que cal entendre per autoprestació i sobre la necessitat de notificar a la CMT si hi ha diners públics invertits a la xarxa. Aquest punt és el que va introduir més controvèrsia, els representats de la Fundació guifi.net han mantingut diversos contactes amb la CMT precisament per esvair els dubtes relacionats amb la notificació, però, segons va informar en Ramon Roca, les respostes sempre han estat d’allò més ambigües. Per la seva banda Localret va defensar en tot moment la seva postura d’obligar-se a assessorar correctament als Ajuntaments, i per tant, cal esperar que la CMT no es pronunciï d’una manera clara sobre què cal fer amb les xarxes wifi que segueixen el model guifi.net.

En defensa de guifi.net val a dir que fins ara les sancions econòmiques que ha imposat la CMT sempre han estat a ajuntaments que han optat per un model de xarxa explotada per tercers, i sempre perquè l’empresa explotadora havia obviat el tràmit de notificar l’existència de la xarxa i l’ajuntament no s’havia constituït com a operador de telefonia.

Del seminari en vaig sortir amb una certa decepció; sincerament esperava haver pogut clarificar més la situació actual de les xarxes wifi. Però caldrà esperar a que la CMT es pronunciï sobre les consultes que guifi.net els ha fet.

Comparteix-ho