Canal de fotos

18/1/10

La setmana de l'apagada

La tradició popular diu que quan hi ha hagut avaries històriques en el servei elèctric amb apagades que han durat hores, al cap de nou mesos hi ha hagut un notable increment dels naixements.

La setmana que acabem de començar tindrà una apagada, també històrica, però no crec que comporti grans augments de població cara a l'octubre. En part perquè es tracta d'una apagada programada i en part perquè es pressuposa que tothom haurà fet els deures: això és, l'administració haurà informat a tots els afectats per tots els mitjans disponibles, i els afectats hauran fet els canvis que els pertocava.

L'apagada analògica a la comarca d'Osona arribarà al seu punt final el proper dimecres dia 20, dia que hi ha programada la cessió d'emissions en analògic des del repetidor de Collsuspina. Val a dir que durant els dies passats ja han cessat les emissions dels repetidors secundaris que hi ha a la comarca (Viladrau, Sant Quirze de Besora, Santa Eulàlia de Riuprimer, Orís i Bellmunt) a part dels que ja ho van fer el darrer trimestre del 2009 (Olost, Oristà i Prats de Lluçanès), però Collsuspina té la condició d'emissor central i de referència de la comarca, i per això crec que la setmana clau de l'apagada analògica és aquesta que acabem de començar.

Altres vegades ja he manifestat que el pas de la transmissió en analògic a la transmissió en digital és un estat de transició temporal, i que el futur ens ha de portar a sistemes més competitius i sobretot més globals; entre d'altres coses perquè no té massa sentit que certes emissions es quedin confinades dintre de demarcacions que algú des d'un despatx ha dissenyat sobre un mapa. Sens dubte un d'aquests sistemes que ha de permetre globalitzar les emissions serà (i és) la televisió per IP, i en aquest sentit la Xarxa Audiovisual Local (XAL) ja ha fet els primers passos per emetre els programes de les seves televisions adherides a través de la plataforma xip/tv. Una bona oportunitat per veure que fan les televisions locals dels país i, que també és important, veure-ho a l'hora que un vulgui.

P.D.: La foto que il·lustra el post va estar feta el passat 1 de gener a la deixalleria de Tavèrnoles. També ha servit per il·lustrar d'altres notícies i comentaris sobre l'apagada analògica a la comarca (el9nou.cat, osona.com, elter.net)

Comparteix-ho