Canal de fotos

20/6/08

T-Administració

T-Administració, darrera aquesta paraula estranya s’hi amaga el concepte d’utilitzar la televisió per accedir a bases de dades i serveis de l’Administració Pública. Per entendre’ns, la T-Administració suposa avançar un pas més dintre del concepte d’Administració Electrònica (e-Adminstració) i obrir un nou canal de contacte entre l’administració i el ciutadà: el canal de dades de la TDT.

Ja en algun altre post vaig esmentar l’oportunitat que suposava el canal de dades de la TDT per universalitzar l’accés de la població a la informació pública. És més, aquest canal de dades implicarà la inserció dels ciutadans a les TIC des de qualsevol llar del país (avui en dia hi ha poques cases sense aparell de televisió). En aquest sentit, doncs, la televisió passarà de ser una “caixa tonta” a ser una finestra universal d’accés a l’administració, des de casa mateix i a qualsevol hora del dia... sembla interessant, no?

El serveis a oferir poden anar des de consultar l’agenda d’actes d’una població fins a opinar sobre les obres que s’estan fent al barri, passant per demanar hora al metge o sol·licitar un certificat d’empadronament a l’ajuntament. Cada adjudicatari de la llicència de televisió serà el que defineixi què oferir als ciutadans, però sens dubte per a les televisions públiques haurà de ser la solució que permeti donar un servei públic a la ciutadania sense malbaratar els diners. I en la majoria de casos serà l’única manera d’entendre l’existència de les Televisions Digitals Locals Públiques.

A dia d’avui aquest servei públic que ha de donar la televisió pública està contemplat únicament des de la vessant d’imatge i so; és a dir, la televisió s’entén d’igual manera que s’ha entès durant els seus 50 anys de vida. Però alguna cosa s’està movent des de la Conselleria de Cultura i Mitjans de Comunicació: el Secretari de Mitjans de Comunicació, l'osonenc Carles Mundó, va manifestar que els canals que no puguin fer televisió es podran reconvertir en canals de dades i serveis. Una bona notícia per aquells ajuntaments que s’estan demanant què fer amb la llicència que se’ls va atorgar fa 3 anys. Ara només falta donar oficialitat a aquesta possibilitat i que l’administració pública treballi en la definició de quins serveis vol oferir a la ciutadania. Al món local la T-Administració només té sentit sense la obligatorietat de fer televisió.

En aquest enllaç es pot consultar un resum de l’estudi que es va fer l’any 2006 i 2007 sobre T-Administració.



3 comentaris:

Quan podrem veure els canals com, el calnal 9, Tvo, etc en TDT.

Martí,

Està previst que durant la primera setmana de juliol comencin les emissions d'aquests programes (El 9 TV, Canal Català Osona i Canal Taronja) en TDT des de Collsuspina. Tot depèn de la inspecció que la Dirección General de Telecomunicaciones sigui favorable.

O sigui que en 15 dies ja es podran reprogramar els canals del descodificador per veure aquests programes en digital.

Moltes gracies Carles.

Comparteix-ho