Canal de fotos

27/6/08

20 anys del Consell Comarcal d’Osona

Acabo de tornar de l’acte commemoratiu dels 20 anys del Consell Comarcal d’Osona. L’acte ha estat d’allò més institucional, amb moltes intervencions, i un vídeo recordatori dels 20 anys amb imatges amb molt valor històric: tothom té un passat i les modes són molt traïdores.

Primer un reconeixement als expresidents, Joan Usart, Jacint Codina, Ramon Vall, Enric Castellnou i Jaume Mas, on cadascú (excepte Joan Usart que no hi era present) ha pogut destacar alguna de les fites assolides durant la seva presidència. Entre els expresidents s’han pogut veure els diferents tarannàs, fins i tot m’ha donat la sensació que algun d’ells ens renyava.

Després dels expresidents ha intervingut l’alcalde de Vic, en Josep Maria Vila d’Abadal, qui ha aprofitat per reivindicar el paper de la capital dintre del Consell. Sens dubte els municipis petits hem de reconèixer l’aportació que indirectament ens fa Vic a través del Consell, però personalment crec avui no era el moment indicat per reivindicar la importància de la capital, ja que el protagonisme avui el tenia al 100% el Consell Comarcal.

L’acte ha continuat amb el discursos de l’actual president, en Miquel Arisa, que ha fet un repàs de tots els serveis que ofereix el Consell i d’allò que gestiona per als municipis de la comarca. Una llarga llista, però per ser estrictes, lamento que s’hagi deixat de mencionar el servei que s’ofereix des de l’Àrea de Noves Tecnologies. El suport informàtic que aquesta àrea dóna a molts municipis petits té una importància considerable. I sinó que els ho demanin als secretaris i administratius dels ajuntaments quan se’ls han fet tasques de servei tècnic, o senzillament quan s’han hagut de tramitar a través del portal eacat les sol·licituds de subvencions pel PUOSC (per posar un exemple), o darrerament quan se’ls ha facilitat tota la tasca d’adhesió a l’e-tram. Voldria que aquest comentari s’entengués com un reconeixement a la feina feta pels dos tècnics de l’Àrea de Noves Tecnologies, la Marta i en Ramon, que potser avui no s’han pogut veure del tot mencionats dintre dels serveis que el Consell ofereix.

La darrera de les intervencions ha anat a càrrec del Conseller de Governació i Administracions Públiques, en Jordi Ausàs, que ha destacat la importància dels consells comarcals i ha posat el d’Osona com a referència (en paraules seves en ha dit que el d’Osona feia moltes vegades de llebre). A apuntat, o almenys així m’ha semblat entendre-ho, que la Conselleria volia prioritzar l’oferta de gestions municipals a través dels consells i treure una mica de protagonisme a mancomunitats i consorcis.

Caldrà veure com queden els consells comarcals amb la nova llei d’ordenació territorial i amb la imminent aparició de les vegueries. Sobretot pel que fa al finançament dels mateixos i a les atribucions que se’ls hi acaba donant.

Comparteix-ho