Canal de fotos

17/10/08

Telecomunicacions a les zones rurals

Avui al matí he assistit a la jornada organitzada per l’ajuntament de Sant Bartomeu del Grau que tractava sobre la fibra òptica en municipis petits i zones rurals. L’alcalde, en Miquel Colomer, és una de les persones amb més neguit tecnològic de la comarca, i a més a més no té por d’embarcar-se en projectes que alguns potser titllarien de visionaris; però qui no s’arrisca no pisca. Sense aquest neguit d’en Miquel avui Sant Bartomeu no tindria la torre de telecomunicacions que s’observa a la fotografia que il•lustra el post.

Més que de fibra òptica a les zones rurals, cal parlar de telecomunicacions d’una manera més genèrica: banda ampla, dades a través telefonia mòbil, xarxes de radiofreqüència (wi-fi, pre-wimax o wimax). La qüestió és poder fer més competitives aquestes zones rurals, o petits municipis, enfront de les grans ciutats.

Tavèrnoles, com a municipi petit que és i com a zona rural on es troba, també té el dret (i el deure) de créixer competitivament. I un camí per fer-ho passa per una aposta ferma per les infraestructures de telecomunicacions. No tindrem polígon industrial ni creixerem d’una manera hiperdesmesurada, però sí que podem ser atraients per a empreses que necessitin de les TIC i que valorin l’entorn on estem ubicats. Aquí hem de passar forçosament pel desplegament de les infraestructures de telecomunicacions perquè sense aquest valor afegit no deixarem de ser el jardí de la zona metropolitana.

Sabem que les empreses privades (perquè ens ho han dit) no faran el desplegament d’aquestes infraestructures, i és per aquest motiu que cal que l’administració prengui la iniciativa per fer-ho. Si tenim les infraestructures millorarem les oportunitats i els serveis, i finalment acabarem generant la demanda. A les grans àrees primer apareix la demanda i després es crea la infraestructura; a les zones rurals el procés ha de ser a la inversa.

Crec, de totes totes, que el desenvolupament de les zones rurals passa per la trilogia: Tecnologia, Formació i Promoció. Això és: unes bones infraestructures de telecomunicacions; que la població pugui treure’n el màxim de profit; i saber atreure a les empreses que farceixin de serveis les infraestructures.

A Tavèrnoles vam deixar passar una bona oportunitat de fer una previsió de xarxa de fibra òptica quan es va fer la portada d’aigua. Els propers anys ens trobarem amb noves actuacions (reasfaltament de carrers, urbanització d’àrees, obres de millora d’instal•lacions existents) on no es podrà badar.

Comparteix-ho