Canal de fotos

11/12/09

Els pressupostos de Tavèrnoles pel 2010

En el darrer ple municipal es van aprovar els pressupostos per l'any vinent. Uns pressupostos que a simple vista destaquen per patir un decrement important, passant dels 490.000 euros del 2009 fins als 411.000 que hi ha previstos per a l'any vinent; més d'un 16% de diferència.

Algú pot pensar que aquesta reducció es deu a la crisi que pateixen la majoria de consistoris deguda a la davallada dels ingressos provinents de les llicències urbanístiques. Sí, però a Tavèrnoles cal tenir en compte que els pressupostos municipals mai s'havien recolzat en les llicències urbanístiques; la mitjana és tenir una llicència d'obra nova cada any i la previsió per enguany es manté. Per tant el motiu de la variació cal anar-lo a buscar a altres llocs.

Primerament cal destacar que els pressupostos de Tavèrnoles durant els darrers dos anys es caracteritzen per patir un efecte de realisme com mai havia passat. Els pressupostos han deixat de ser una carta als reis per passar a ser una ferma declaració d'intencions; és a dir, ser conscients de quins ingressos es disposen i com s'hauran d'administrar per intentar arribar a tot arreu. Així doncs, analitzant les previsions d'ingressos hom s'adona, i amb una certa preocupació, que la hisenda municipal ha de fer malabars per quadrar els pressupostos. I és que un cop descomptat el personal, els subministraments i els serveis bàsics queda ja poc marge de maniobra per fer gaire cosa més.

D'antuvi a Tavèrnoles els pressupostos es feien tenint en compte bàsicament quin era el resultat d'execució de l'any abans, és a dir, eren uns pressupostos que pressuposaven que tot continuaria igual que l'any anterior: conservadurisme, immobilisme i falta de previsió. Però això ha anat canviant els darrers anys, en part per les demandes que ens ha vingut fent l'alcalde a cada regidor per tenir les inversions lligades i justificades, i en part també (tot s'ha de dir) per la feina que es fa des del grup municipal de CiU per controlar i revisar periòdicament l'estat d'execució del pressupost anual, així com la de demanar rigor en els assumptes pressupostaris. I sincerament, aquest crec que ha de ser el camí. Realisme i previsió.

2 comentaris:

Osti Carles, tal com dius al teu últim paràgraf, qualsevol diria que a l'anterior legislatura no es portava un control rigorós en els assumptes pressupostaris.

Pilar Muntal

Pilar,
No poso en dubte la teva rigorositat, com a regidora d'hisenda que vas ser durant l'anterior legislatura, en assumptes pressupostaris. Si més no, al no ser jo dins de l'ajuntament, no tinc els fonaments suficients per avaluar-ho.

Ara bé, un cop a l'ajuntament i havent pogut participar activament en l'elaboració dels pressupostos i de les ordenances fiscals, sí que m'he adonat que la tendència existent a no tocar les ordenances durant la darrera legislatura, ens ha portat a ser un dels municipis on viure és "més barat". I això, pensant sempre com a gestor d'un ajuntament, no deixa de ser un problema, perquè els serveis que s'han d'oferir sí que han anat pujant de preu, per tant ens trobem amb un cert desequilibri. I aquí és on es va pecar de falta de realisme i de previsió. Ep!! sempre des del meu punt de vista.

Gracies per participar i deixar la teva opinió

Comparteix-ho