Canal de fotos

23/9/10

Sobre la Xarxa Oberta

Entre aquesta notícia ("Tres empreses opten a l'execució del projecte Xarxa Oberta") i aquesta altra ("El govern adjudica a Imagina-Axia el projecte Xarxa Oberta") no només han passat sis mesos, sinó que hi ha hagut variacions prou substancials del projecte original que demanen alguna que altra reflexió.

El projecte de Xarxa Oberta és prou bo com per apostar-hi de ple: el desplegament d'una xarxa de fibra òptica (aprofitant les xarxes ja existents i invertint en l'extensió de noves xarxes) que serà utilitzada per l'administració i on la capacitat sobrant es podà llogar a d'altres operadores per arribar a tota la població.

Però els canvis soferts en el projecte inicial fan que aquest perdi part de la seva valentia i que fins i tot es pugui posar en dubte la totalitat de la seva execució. Així, i després d'una filtració de paralització del projecte, es va optar per salvar-lo i convertir-lo en una espècie de prova pilot. Pel mig s'ha passat de tres possibles empreses interessades a una única empresa que s'ha presentat al concurs.

Ara ja no estem parlant d'un projecte de Xarxa Oberta a nivell nacional, sinó que la xarxa oberta es desplegarà només a les Terres de l'Ebre. El projecte inicial contemplava arribar a 946 municipis (281 en la seva primera fase) amb un cost total d'adjudicació de 662 milions d'euros (354 milions destinats a la primera fase); ara ens trobem davant d'un prova pilot arribarà a 95 municipis amb un cost d'adjudicació de 68 milions d'euros. Personalment ho veig més com una fugida endavant per poder dir que s'ha arribat a fer alguna cosa.

Abans que res desitjo que el projecte pugui completar-se en la seva totalitat, i que tots els municipis puguin aprofitar-se de connexions a una banda ampla real. Però de la mateixa manera també desitjo que no ens vulguin fer passar bou per bèstia grossa; és a dir, voldria que es digués obertament que estem davant d'una prova pilot focalitzada en una zona concreta del país i no davant del projecte Xarxa Oberta (amb majúscules) del país. I si no, per què en la nota de premsa oficial només s'esmenta un sol cop (i no és fins al cinquè paràgraf) que el projecte es desplegarà a les Terres de l'Ebre?

P.D.: recomano la lectura d'aquesta notícia apareguda a El País

Comparteix-ho