Canal de fotos

13/12/10

Tavèrnoles vol ser neta?

Farà aviat quatre anys que l'Ajuntament de Tavèrnoles va posar en funcionament el punt de recollida municipal. Una de les principals avantatges de l'espai ha estat el poder tenir tots els residus domèstics confinats en una àrea tancada i ben endreçada i fer desaparèixer tots els contenidors d'escombraries del municipi.

Fa un parell d'anys em vaig animar a dir que "Tavèrnoles vol ser neta"; tenia esperança que un cop fetes certes actuacions de sensibilització i després que l'Ajuntament instal·lés dues càmeres de vigilància al recinte, desapareguessin els actes poc cívics que a vegades ens hem pogut trobar a l'esmentada àrea. Però els darrers dies he pogut constatar en primera persona que no acabem d'anar prou bé en l'aspecte de deixar les deixalles allà on pertoca, i ara em pregunto: "Tavèrnoles vol ser neta?". El contenidor de les andròmines un dia apareix amb sacs de runa i un altre dia (com s'aprecia a la fotografia) amb un munt d'ordinadors, impressores i fonts d'alimentació; aquests tipus de residus no són domèstics, i per tant caldria portar-los a una deixalleria o a un gestor autoritzat.

Potser ha faltat fer més sensibilització; o potser s'hauria de regular l'entrada de vehicles a l'àrea per evitar el llançament de voluminosos no controlats; o potser s'hauria d'aprovar una ordenança que permetés sancionar aquell que no recicli d'una manera correcta. Crec que quatre anys ha estat un període més que suficient com per intentar incidir en la bona gestió dels residus domèstics de Tavèrnoles i que potser és ja moment de prendre alguna mesura més contundent.

Som un dels municipis amb una de les taxes de recollida d'escombraries més baixa de la comarca (uns 74€ per habitatge). Això ho hem pogut aconseguir gràcies als veïns que sí fan bé el reciclatge d'escombraries, però també a les hores que l'agutzil municipal dedica a repassar sistemàticament el contingut dels contenidors i a mantenir en bon estat el recinte. De tots depèn poder continuar amb aquesta taxa prou reduïda pels temps que corren, però sobretot està en mans d'aquells que ara (per desconeixement o per deixadesa) no ho estan fent prou bé.

Comparteix-ho