Canal de fotos

19/3/10

Preguntes

Uns estudiants de la Universitat de Vic de primer curs de periodisme han adreçat a l'osonosfera un qüestionari amb preguntes sobre el món dels blocs.

Seguint la iniciativa d'en Joan Ayats, prenc dues preguntes del qüestionari i les responc a través d'aquest post.

- El fet que qualsevol persona (sense ser periodista) pugui escriure, "contamina" la feina del periodista?

Sens dubte aquesta és una de les preguntes més repetides (i que des d'alguns sectors del periodisme preocupa més) quan es parla de blocs i del fenomen de "periodisme ciutadà". En aquest sentit crec que la clau passa per definir bé què s'entén per feina del periodista. Si la feina del periodista consisteix en repicar notes de premsa i preocupar-se només per omplir línies i pàgines, doncs aleshores potser sí que la seva feina es pot veure contaminada per l'efecte bloc. Ara bé si la tasca del periodista és investigar, contrastar informacions i opinions, fer entrevistes a consciència, aleshores blocaire i periodista poden conviure perfectament bé (i fins i tot complementar-se) en el món de la comunicació.

Partint de la pregunta plantejada em demano: la feina dels informàtics perilla perquè qualsevol persona pot dissenyar-se un bloc amb les eines que els editors de blocs ofereixen? La deixo a l'aire.

- Creieu que amb els blocs s'està perdent la intimitat? Podem parlar de "diaris personals fets públics"?

Efectivament un bloc és un diari personal ubicat a la xarxa (i per tant fet públic); com a tal la intimitat només es perd si així ho desitja l'autor del bloc. Cada blocaire hauria de marcar-se quin és el seu límit d'auto-exposició a la xarxa, ser-ne conscient i actuar amb la coherència que ell mateix es fixi. En el fons jo sóc l'únic responsable del què es publica al meu bloc i de la informació que aquí hi aboco.

5 comentaris:

Hola! Som la Marta, en David, l’Anna i la Ivette. En primer lloc, moltes gràcies. Hem trobat fantàstica la idea de fer l’entrevista mitjançant els blogs.
‘La feina dels informàtics perilla perquè qualsevol persona pot dissenyar-se un bloc amb les eines que els editors de blocs ofereixen?’ La resposta seria gairebé igual que la que has donat a la nostra pregunta. Entenem per ‘informàtic’ una persona que, a banda de ser capaç de dissenyar un blog, també sap solucionar qualsevol error que tingui l’ordinador. Això últim (de moment) no està a l’abast de tothom i haurem de necessitar l’ajuda d’un informàtic, per tant, en alguns moments sí que es solaparan els ‘coneixements’, però en altres no. Passa el mateix en altres aspectes, per exemple, fins ara si voliem fer un àlbum de fotos o un muntatge de vídeo haviem d’anar al fotogràf. Ara tenim la possibilitat de descarregar-nos un programa al nostre ordinador i amb una mica de traça crear l’àlbum o el vídeo nosaltres mateixos. ‘Velocitat’ i ‘canvi’, són paraules clau per definir l’evolució dels últims anys, sobretot pel que fa a la tecnologia.
Cap on creieu que evolucionarà el ‘fenòmen blog’? Tindrà un final o és imparable?
Moltes gràcies!

Hola Marta, David, Anna i Ivette,

La comparació amb la fotografia és més que encertada, i potser en aquest aspecte els fotògrafs són els primers que han hagut d'adaptar-se a la nova situació. Els periodistes seran els següents? Segurament sí.

Pel que fa a l'evolució del fenomen bloc, crec que després del boom inicial de fa un parell d'anys, l'aparició de nous sistemes d'interacció comunicativa (més immediats i sense tanta necessitat de disseny) està fent una selecció natural dels blocs. Al final només perduraran aquells blocs que aportin un valor afegit molt marcat. Aquest valor afegit el podrem trobar sobretot en aspectes relacionats amb el coneixement d'una matèria concreta que els blocs siguin capaços d'aportat. En altres paraules, els blocs amb una temàtica molt marcada són els que seguiran endavant; ep! sense descartar blocs de caire més personal que tinguin uns seguidors molt fidels.

Per a tota la resta: twitter

Carles

Perduraran també els blocs que siguin capaços de generar debat, com és el cas d'aquest post, que tu, Carles, hi has escrit una opinió, i els quatre estudiants t'han contestat. El bloc en sí, aïllat de la resta d'eines 2.0, segurament no tindria futur, però sí com una eina més, interactuant amb d'altres i des d'altres. De fet, jo ara mateix he arribat aquí via Twitter. Però per molt Twitter que hi hagi, si no hi hagués el bloc, l'enllaç tampoc hauria existit i no s'estaria donant aquest debat que teniu vosaltres.

Permeteu-me que discrepi.
Crec Carles que és un error subordinar l'existència dels blocs a una demanda, com podria passar amb la premsa escrita.
Els blocs estan condicionats a la voluntat dels blocaires a voler explicar coses, és més un "push" que no un "pull". Sempre existira aquesta voluntat d'explicar, però el futur dels bloc està més condicionat a que hi hagin (o no) altres maneres de fer-ho.

Seguin amb la partida de ping-pong-bloc he fet un segon post.

http://fonsdepantalla.blogspot.com/2010/03/mes-preguntes-mes-respostes.html

Comparteix-ho