Ahir vespre el programa 30 minuts exposava el delicat moment que està passant la premsa escrita i com està canviant la manera com l'usuari s'informa. Mitjançant una iniciativa d'en Marc Roca de Escacc es va proposar fer un seguiment del reportatge a través del twitter, fent servir el hashtag (etiqueta) #30premsa. El seguiment va ser molt bo, fins al punt que #30premsa va ser la tercera etiqueta més utilitzada de l'estat espanyol ahir a la nit.
No parlaré del reportatge ni de les conclusions que s'en poden extreure, entre d'altres coses perquè ahir vaig auto-confirmar que no sóc capaç de fer dues coses alhora (veure un documental i seguir els comentaris que apareixien al twitter) i per tant hauré de repescar-lo del servei de 3alacarta.cat per visionar-lo com cal.
Fer un seguiment d'un programa a través del twitter és una experiència nova, vaig trobar que lluny de generar un debat instantani durant l'emissió del programa el què es feia era anar piulant "titulars". Cadascú reflectia quin aspecte l'hi estava sobtant més del reportatge, sense que s'obrís cap diàleg clar entre els participants; com a molt, per asseverar algun comentari que s'havia fet la gent feia un "retweet". A posteriori sí que es va obrir un cert debat moltes vegades reprenent els "titulars" que s'havien piulat amb anterioritat i ampliant-ne el contingut. Un cop finalitzada l'emissió també es va aprofitar a destacar l'absència de certes veus representatives (per exemple Vialweb) o a reclamar l'opinió al twitter de les capçaleres de diaris.
Potser sí que amb "l'experiment" d'ahir estem davant d'una nova manera de veure un programa de televisió, però també crec que caldria saber aprofitar els serveis de valor afegit de la TDT (que és diferent a la interactivitat) per facilitar l'observació dels comentaris.
P.D.: la foto que il·lustra el post l'he extret d'aquí.
3 comentaris:
Estic força d'acord que, suposo que per falta de costum, es fa complicat seguir el reportatge i els twitts alhora, especialment si a sobre vols ser part activa i també piular força. Amb tot, déu-n'hi-do el que es va aconseguir. I si més no, algunes converses es van poder continuar amb més calma després del reportatge. Com la que vam mantenir via twitter en Marc Pallarès i jo mateix després de la mini-conversa que havíeu mantingut vosaltres dos durant el reportatge. Per cert: altre cop gràcies per citar-me entre els periodistes de mitjans que sí intervenien en el twitterdebat. Bona setmana, Carles!
Sí Josep, el post-programa va donar molt més que el seguiment del programa en si. Al menys això em va semblar a mi.
Algun dia hauràs de provar de fer l'experiment a El9TV... t'hi arrisques?? :-)
Gràcies per participar i deixar la teva opinió
Carles, no és qüestió d'arriscar-se o no. És qüestió que a Osona continuo pensant que, ara per ara, no hi ha prou massa crítica (quants usuaris de Twitter hi ha a Osona?). Si no hi ha molta gent opinant (potser fins i tot no tanta com ahir!), l'experiment perd part de la gràcia. Amb tot, es pot provar.
Publica un comentari a l'entrada