Dilluns vaig visitar l'abocador comarcal situat al municipi d'Orís (òbviament la fotografia que il·lustra el post no la vaig fer jo) coincidint amb la inauguració de l'ampliació de la planta de lixiviats. Aquesta inauguració permet tractar els lixiviats provinents de l'abocador clausurat de Cal Gitanet i recuperar fins a un 75% del volum líquid.
Aquesta és la segona visita guiada que faig a alguna de les instal·lacions de gestió de residus del Consell Comarcal. La primera va ser fa cosa d'un any i mig a la planta de triatge situada al Parc d'Activitats Econòmiques de Vic; en aquesta planta es separen i classifiquen els diferents residus que s'aboquen als contenidors multiproducte (blau-groc) i es preparen per a la seva posterior gestió.
Poder veure què es fa en aquestes instal·lacions de gestió de residus m'ha permès valorar d'una manera molt especial la tasca que duen a terme els treballadors d'aquestes instal·lacions; un treball que moltes vegades es desenvolupa en unes condicions poc agradables pel que fa a olor o climatologia. Crec que si tothom pogués veure la feina que es desenvolupa en aquestes instal·lacions es conscienciaria per fer un bon reciclatge a casa.
Personalment crec que seria un bon sistema de sensibilització ciutadana que els municipis organitzessin sortides guiades a aquests llocs (algunes escoles ja ho fan), així veuríem què significa pagar una taxa d'escombraries i perquè es fa tant necessari ser curosos a l'hora de separar les deixalles.
De l'acte de dilluns em quedo amb les paraules de l'alcaldessa d'Orís, la Conxita Vernis, que va demostrar també una sensibilització molt especial al reconèixer que l'ajuntament d'Orís està orgullós de poder tenir en el seu terme municipal l'abocador comarcal. Unes declaracions molt assenyades (i honestes) dintre d'uns temps tant NIMBY's que corren.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada