
En un
anterior post ja vaig parlar sobre la necessitat d’orientar les pàgines web municipals cap a una funció més clarament comunicativa i bidireccional, apropant-les a allò que s’anomenen webs 2.0. Un bon exemple en seria el nou portal del Parlament de Catalunya,
parlament 2.0, que s’ha donat a conèixer aquesta setmana. Aquest portal incorpora tot un seguit d’aplicacions (
YouTube,
facebook,
twitter) per seguir l’activitat parlamentària, així com una potent eina de sindicació i subscripció a les notícies que generen els nostres parlamentaris.
Però tornant a les pàgines web municipal, i arrel d’un comentari al bloc de
UnXicdeTot on apuntaven que no hi havia els correus electrònics dels regidors per posar-s’hi en contacte, he fet un breu estudi de camp sobre alguns dels continguts de les pàgines web municipals a la comarca.
Dels 51 ajuntaments d’Osona, 48 tenen presència a internet. No deixa de ser preocupant que l’any que es celebra el 20è aniversari de les pàgines web hi hagi encara 3 ajuntaments que no en disposin d’una; ni que sigui per poder dir que estan a la xarxa.
Dels 48 ajuntaments amb presència a internet, només 14 mostren els correus electrònics dels seus regidors (i en molts dels casos aquest
“privilegi” el tenen només els regidors de l’equip de govern). És a dir, 7 de cada 10 ajuntaments no valoren l’eficiència i la proximitat que aporta la comunicació mitjançant correu electrònic.
Com a curiositats del breu estudi de camp també voldria destacar alguns aspectes més. No deixa de ser sorprenent com s’atura el temps en alguns municipis, on per exemple a l’apartat d’alcaldia hi apareix el batlle de fa 2 legislatures; això suposa 6 anys sense actualitzar la pàgina web. He trobat un altre ajuntament que no té cap adreça de correu electrònic visible a la pàgina web, i a l’apartat d’atenció al ciutadà només contempla la trucada telefònica (amb el corresponent fax) o la visita presencial a les oficines municipals. També és curiós que quatre dels ajuntaments amb pàgina web no tinguin cap apartat dedicat a les regidories i a la distribució del cartipàs municipal.
Finalment, i mirant una mica cap al meu terreny, només una tercera part dels ajuntaments de la comarca (17) tenen una regidoria específica de Noves Tecnologies.