Canal de fotos

20/3/09

Sobre pàgines web municipals a Osona

En un anterior post ja vaig parlar sobre la necessitat d’orientar les pàgines web municipals cap a una funció més clarament comunicativa i bidireccional, apropant-les a allò que s’anomenen webs 2.0. Un bon exemple en seria el nou portal del Parlament de Catalunya, parlament 2.0, que s’ha donat a conèixer aquesta setmana. Aquest portal incorpora tot un seguit d’aplicacions (YouTube, facebook, twitter) per seguir l’activitat parlamentària, així com una potent eina de sindicació i subscripció a les notícies que generen els nostres parlamentaris.

Però tornant a les pàgines web municipal, i arrel d’un comentari al bloc de UnXicdeTot on apuntaven que no hi havia els correus electrònics dels regidors per posar-s’hi en contacte, he fet un breu estudi de camp sobre alguns dels continguts de les pàgines web municipals a la comarca.

Dels 51 ajuntaments d’Osona, 48 tenen presència a internet. No deixa de ser preocupant que l’any que es celebra el 20è aniversari de les pàgines web hi hagi encara 3 ajuntaments que no en disposin d’una; ni que sigui per poder dir que estan a la xarxa.

Dels 48 ajuntaments amb presència a internet, només 14 mostren els correus electrònics dels seus regidors (i en molts dels casos aquest “privilegi” el tenen només els regidors de l’equip de govern). És a dir, 7 de cada 10 ajuntaments no valoren l’eficiència i la proximitat que aporta la comunicació mitjançant correu electrònic.

Com a curiositats del breu estudi de camp també voldria destacar alguns aspectes més. No deixa de ser sorprenent com s’atura el temps en alguns municipis, on per exemple a l’apartat d’alcaldia hi apareix el batlle de fa 2 legislatures; això suposa 6 anys sense actualitzar la pàgina web. He trobat un altre ajuntament que no té cap adreça de correu electrònic visible a la pàgina web, i a l’apartat d’atenció al ciutadà només contempla la trucada telefònica (amb el corresponent fax) o la visita presencial a les oficines municipals. També és curiós que quatre dels ajuntaments amb pàgina web no tinguin cap apartat dedicat a les regidories i a la distribució del cartipàs municipal.

Finalment, i mirant una mica cap al meu terreny, només una tercera part dels ajuntaments de la comarca (17) tenen una regidoria específica de Noves Tecnologies.

7 comentaris:

Carles,

Les webs municipals estan molt pitjor del que em pensava.

Bona feina !!!

Hola Joan,

Gràcies. La veritat és que sí, la temàtica web municipal està bastant malament. Un segon pas seria examinar els continguts penjats i el grau d'actualització de les notícies i de l'agenda. Segur que també ens emportaríem moltes sorpreses

Hola Carles,
Per desgràcia no només passa a Osona, jo sóc del Baix Penedés i el panorama que tenim també és bastant lamentable.
Les administracions públiques s'haurien de començar a posar les piles Ja!, que tenen molta feina per fer en noves tecnologies.

Hola Raül,

Suposo que deu ser la tònica habitual en moltes comarques. És una visió molt clàssica la de tenir una pàgina web com un simple aparador estàtic. Segur que un estudi més detallat ens portaria moltes més sorpreses, sobretot pel què fa a l'actualització i a l'antiguitat de la informació que s'hi penja.
Moltes de les administracions públiques tindran greus problemes i corredisses quan hagin d'adaptar-se a la Llei d'accés electrònic del ciutadà als serveis públics.

Hola Carles,
Crec que el problema també és conceptualitzar l'eina de la web com un espai comunicatiu unidireccional, i no fer un veritable apropament al ciutadà a través d'una pàgina transversal, amb eines de la web 2.0. Cal apropar al ciutadà a una democràcia deliberativa, per ajudar a entendre la eina i apropar ciutadania gestió/política. Com ja saps, a Copons, hi estem treballant, i crec que el nostre petit laboratori és exportable a qualsevol municipi.

Ricard

Carles,
A vegades potser es converteix en tòtem el tema de les webs. Aquests ajuntaments que no tenen web o no l'actualitzen, realment la necessiten?. Els seus ciutadans estan desatesos?. Potser són nuclis de població que no necessiten per a res fer veure que funcionen via web i el tracte directe encara és un valor que molts ja voldriem!

Ricard,
Efectivament, el punt final de les webs municipals hauria de ser aquesta eina que permetés posar en pràctica la democràcia deliberativa. Llàstima que algunes institucions, que són les que paguen moltes webs municipals, no hi estan massa d'acord (i t'ho dic per experiència pròpia).
Per altra banda tant de bo molts ajuntaments tinguessin les pàgines ben actualitzades, ni que fos per poder dir que són 1.0.

Dessmond,
Potser si que en alguns municipis els ciutadans poden i volen fer les gestions via presencial, però els ajuntaments no només han d'estar oberts als seus ciutadans, sinó també a la resta de poblacions veïnes o a qualsevol altre persones que necessitis posar-hi en contacte per obtenir informació; i aquí hi juga un paper molt important els tràmits via web.

Comparteix-ho