Canal de fotos

28/11/11

Adéu a la Televisió Digital Local Pública a Osona

La setmana passada es va celebrar el darrer ple del Consorci d'Osona per a la gestió de la televisió digital local pública canal múltiple de Vic. En aquest ple es va acordar la dissolució de l'esmentat Consorci, posant així fi a una història plena de bones intencions, però que els dubtes de viabilitat van impedir-ne qualsevol concreció.

De fet fa un any que una Llei estatal preveia retirar la concessió a aquelles televisions que no haguessin començat a emetre, tot i que no s'ha rebut cap notificació oficial al respecte. Per tant no té cap tipus de sentit mantenir un Consorci viu sense la possibilitat d'exercir el seu objectiu principal.

Fa quatre anys, quan vaig assumir la presidència del Consorci, ja em feia un seguit de preguntes a les que he intentat anar trobant la resposta: Hi ha prou espai a Osona per a quatre televisions comarcals? Què caldrà entendre per televisió pública, i al servei de qui haurà d'estar? Hi haurà suficient marge d'espera fins a la popularització dels serveis interactius?

Com ens hauria d'haver dit ja el sentit comú, els 150.000 habitants d'Osona no formen suficient massa crítica com per mantenir quatre televisions comarcals amb una certa rendibilitat i, que ningú se m'empipi,  m'atreviria a dir que potser Osona no dóna ni per mantenir tres televisions comarcals. D'igual manera que el projecte inicial de demarcacions i de manteniment de 96 televisions locals a Catalunya caldrà replantejar-lo d'una manera molt més realista.

Per altra banda el desplegament dels serveis interactius ha portat una velocitat amb una lentitud exasperant, fins i tot crec que s'està fent amb una maca total de convenciment. Aquesta era una bona aposta per a certes televisions locals públiques i que hagués pogut permetre reconvertir-les per oferir el servei de T-administració, apostant així per un bon servei públic adreçat al públic.

El desplegament de la TDT ha suposat una forta inversió econòmica (nous repetidors pel territori, despeses de transport del senyal, inversió tecnològica a les cadenes i a les llars) i això farà que sigui necessari allargar la seva existència per tal de poder recuperar-ne la inversió. Però la TDT és una  tecnologia de transició entre la televisió analògica i la televisió per IP i per tant la lògica ens diria que té una data de caducitat bastant propera. Curiosa dicotomia.

Comparteix-ho