
És raonable que les comunitats de veïns vulguin tenir totes les garanties que les instal·lacions que els estan pressupostant siguin les justes i necessàries, i per això veig positivament la creació de la figura de l’Agent TDT. Però aquesta garantia també la donaria l’informe tècnic i el projecte d’un enginyer de telecomunicació, un professional que em sembla que està quedant massa arraconat en tot aquest procés d’adaptació a la TDT.
El què trobo més sorprenent d’aquest procés de creació (i posterior distribució dels carnets) de l’Agent TDT és que aquest depengui del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Estem davant una duplicitat de registres (amb els conseqüents tràmits) i potser també estaríem davant una intromissió de les tasques que se li atribueixen a la Secretaria de Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (que depèn del Departament de Governació i Administracions Públiques).
És cert que la Secretaria de Mitjans de Comunicació ha estat treballant fort per fer el desplegament dels diferents centres emissors de TDT que permetin arribar a una bona part de la població. Portar el senyal de la CCMA a tot el territori és una obligació d’aquesta Secretaria i per tant s’entén que hagi assumit aquesta tasca dintre del procés d’adaptació a la TDT. El que no entenc és que ara, de cop i volta, la Secretaria de Mitjans de Comunicació hagi agafat competències per regular actuacions dintre de les ICT (Infraestructures Comunes de Telecomunicacions), que són exclusivitat de la Secretaria de Telecomunicacions i de la Societat de la Informació.
Tot plegat un desgavell. Per poder tenir el carnet d’Agent TDT calen només dos requisits, però aquest instal·lador haurà de fer tràmits vinculats a tres Departaments de la Generalitat diferents. No és precisament un bon exemple d’eficiència.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada