Canal de fotos

21/7/08

Rètols “informatius”

Fa dies que m’hi vaig fixar, i tot i que hi passo gairebé cada dia per davant amb cotxe, fins avui no m’hi he parat per fotografiar-ho. Són dues petites perles lingüístiques, o dos petits exemples de feina mal feta. Ara que està a l’ordre del dia la qualitat del català parlat, també cal fixar-se en la del català escrit.

En el primer cas, tenim a cada banda de la carretera C-153 un polígon industrial, però tal i com s’aprecia a la fotografia el polígon de Malloles no porta accent i el de Les Casasses sí. El polígon industrial de Malloles és antic, però no arriba a remuntar-se a l’època de Pompeu Fabra, per tant la causa de l’absència de l’accent cal buscar-la en algun altre lloc.

El segon rètol “informatiu” es troba a menys de 100 metres de l’anterior. Aquí sí que hi ha els accents que toca, però estan mal orientats. Qui el va retolar sabia de l’existència dels dos tipus d’accents a la llengua catalana... però no ho va encertar.

3 comentaris:

Ben vistos. I ben publicats.

Això si; el títol perfecte per l'apunt seria, per mi, "(B)rètols informatius". Oi?

Salut!

Està molt ben vist, ho tenim aquí, ho veiem sovint però ens en desentenem. Sempre m'he queixat del mal d'ulls que fan els rètols amb faltes d'ortografia, així com molts rètols d'establiments o notes informatives penjades per tot arreu que només de mirar-les has de tancar els ulls. Quan una cosa està escrita de cara al públic ens hi hauríem de fixar més.

Miquel,

Bona proposta de títol alternatiu... a vegades dubtes si qui encarrega els rètols se'ls repassa o no.

Emili,

Trobar aquestes errades ortogràfiques és una petita debilitat. Si de debò ens estimem la llengua hem de ser capaços de parlar-la i escriure-la correctament. Això no treu que a vegades també cometi faltes d'ortografia o sintàctiques.... tots hi estem exposats

Comparteix-ho