Canal de fotos

2/11/10

SMS: l'eina i el seu ús

La setmana passada CiU posava en funcionament una nova eina per difondre alguns dels missatges de campanya. Es tracta d'un servei que permet a qualsevol usuari enviar un SMS a una amistat seva amb un missatge predefinit; missatges que van des de recordar la possibilitat de votar per correu fins a eslògans claus de la campanya de CiU passant per enllaços específics on poder consultar el programa electoral.

Fins aquí el procés, però crec que cal puntualitzar dos aspectes que potser molts dels que han criticat aquesta eina no hi han parat massa atenció: els telèfons als quals s'envia el missatge els introdueix l'usuari del servei i per tant formen part de l'agenda personal de contactes d'aquest usuari; i CiU es compromet a no fer-ne ús per altres fins que no siguin aquest.

Un cop posat en funcionament el servei van aparèixer pel twitter les primeres crítiques a la xarxa, crítiques que confonien l'eina amb l'ús que se li donava, i sobretot que confonien qui era realment l'executor dels SMS. Això sense parlar d'algun missatge una mica pujat de to. Desgranant alguns dels missatges també es pot observar que alguns van dedicar-se a utilitzar l'eina de manera poc correcta per posteriorment entrar en la dinàmica de la crítica i alimentar la teoria (errònia) que ens trobàvem davant d'un cas de SPAM per part de CiU.

Dit això, crec que ens trobem una altra vegada amb l'etern dilema entre l'eina que es posa a disposició de l'usuari i l'ús que aquest li dóna. O dit d'una altra manera, a mi mai se m'acudiria enviar un missatge amb propaganda explicita de CiU a un dirigent d'ERC o de EUiA, per molt amics que siguem. I és que un martell tant pot servir per clavar un clau com per trencar el vidre d'un aparador... i no per això el ferreter que ens ha venut el martell és més o menys mala persona, oi?

5 comentaris:

Si qualsevol cativista és un activista de CiU i els cativistes fan SPAM a través d'una eina que CiU els hi posa a disposició. L'SPAM la fa CiU o Artur Mas, que són els que signen els SMSpam

Quan es tracta d'activisme online, generalment el conflicte no sorgeix de la mà d'un activista pròpiament dit, sinó dels trolls. La professionalització d'aquest tipus d'activitats per part de determinats partits sí que em preocupa.

Jordi, crec que fas conclusions massa simplistes. Cativistes és una xarxa oberta on tothom pot entrar-hi i fer ús de les eines que hi ha a la seva disposició. CiU signa el missatge, però ja especifica que "un amic vol que et faci arribar aquest missatge"

Obrir eines d'aquest tipus té el risc dels trolls que esmenta en Guillem, i malauradament n'hi ha masses que van motivats (organitzada o desorganitzadament) des dels propis partits. Efectivament aquesta part preocupa.

Gràcies als dos per participar i deixar la vostra opinió

Potser sóc simplista, però comptar que posar l'eina i que l'ús que se'n faci no va amb qui la posa a disposició de tothom sense cap control és tolerar l'SMSPAM.
Qui dóna la eina als "trolls"? Qui permet als "trolls" fer un mal ús de l'eina?
Si jo en aquest bloc començo a insultar, eh que ho controlaràs, Carles? doncs el mateix vers l'SMSPAM...

O sigui, resumint:
Un "amic" meu (ja em podríeu dir qui és, que vull donar-li les gràcies personalment) li dóna el meu telèfon a CiU. CiU no s'assegura de si jo vull rebre, o no, informació seva. Tot i així, m'envia la informació. I segons tu, Carles, tot això, ja no des del punt de vista legal, sinó ètic és del tot correcte... vaja!
Al SMSpam en cap moment s'indicava com s'havia de fer per a deixar de rebre'ls, no es podia tornar contesta... Si això ho fa una companyia de telefonia posem el crit en el cel, si ho fa un partit, no?
Deixant de banda l'emprenyamenta inicial, haig de reconèixer que la campanya no em sembla malament. Als convençuts de CiU, al Casals o en a mi no crec que ens faci efecte. Però molta gent (que no es defineix com a simpatitzant de cap partit) ha rebut algun d'aquests SMSpam, i t'asseguro que l'acollida no ha estat entusiasta...

Comparteix-ho